Interview: de spannende fantasie van Emile Schrijver (De Firkovich-bende)

14 februari 2024
|

Kom naar Boekhandel Van Rossum, woensdag 14 februari om 19.00 voor een interview met Emile Schrijver, auteur van De Firkovich-bende. Wees welkom!

Emile Schrijver is directeur van het Joods Cultureel Kwartier, bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Joodse boek aan de Universiteit van Amsterdam en hoofdredacteur van de Encyclopedia of Jewish Book Cultures. Hij geldt als een specialist binnen zijn vakgebied en kan er fantastisch over vertellen. In 2021 debuteerde hij als auteur van fictieve spannende verhalen met De Hillel Codex, en nu is De Firkovich-bende verschenen. Wij zullen hem deze woensdag interviewen over de rol van joods erfgoed in zijn fictieve werk en over het plezier van vertelkracht. 

Toegang tot het interview is gratis, maar wij stellen het op prijs als je je aanmeldt. Dat kan telefonisch via 020-4707077 of per e-mail via [email protected].

Over De Firkovich-bende

In Schrijvers nieuwste boek, De Firkovich-bende, wordt de Amsterdamse expert in handschriftenexpert Max Blitz gevraagd de nalatenschap van de Londense verzamelaar Berl Kirschenbaum te onderzoeken. Wanneer hij tussen diens peperdure Hebreeuwse boeken vervalsingen ontdekt, belandt hij in een netwerk van kunstenaars, Toraschrijvers en ultraorthodoxe handelaren. Die laten zich inspireren door Abraham Firkovich: een van de grootste verzamelaars uit de negentiende eeuw, die niet terugdeinsde voor het vervalsen van boeken. Hij moet ook opboksen tegen onderzoeker Kasimir Schneller, die beweert dat het waardevolste vervalste oude boek uit Kirschenbaums collectie wel degelijk authentiek is. Intussen wordt hij verliefd op zijn assistente Eleanor, roept hij de hulp in van een oude liefde en wordt zijn familieleven overhoopgegooid. Gaat het hem in deze turbulente omstandigheden lukken zijn missies te volbrengen?

pro-mbooks1 : athenaeum