Een literaire avond met Joachim Schnerf, Ronit Palache en Natascha van Weezel

23 november 2023
| | | | |

Kom naar Boekhandel Van Rossum, donderdagavond 23 november om 19.30, voor de Franse auteur Joachim Schnerf, Ronit Palache en Natascha van Weezel. Ze zullen spreken over het herinneren, wegstoppen en doorgeven van herinneringen, en dan met name traumatische herinneringen uit de Holocaust. 

Wij zijn zeer vereerd door de komst van de Joachim Schnerf. Zijn roman Le cabaret des mémoires is onlangs bij Uitgeverij Cossee in vertaling uitgegeven als Shtetl City. Het is een compacte novelle over het gewicht van verhalen en het overdragen van familiegeschiedenissen aan volgende generaties, en specifiek over het doorgeven van onuitgesproken trauma’s. 

Schnerf construeert het moment dat Samuel op het punt staat vader te worden, en daarbij vastloopt in zijn pogingen het verhaal van zijn oudtante te bewaren voor zijn eigen kind. Zij was de laatste overlevende van Auschwitz, maar deels op de vlucht voor haar verleden. Zij bracht haar eigen verleden op het podium van het cabaret van herinneringen, maar haar voorstellingen eindigden altijd op het moment dat haar leven door gruwelijkheden werd getekend. Zij vertelde haar publiek tot slot alleen wat zij juist niet zou gaan vertellen. Haar familie wil zij er ook niet over vertellen, vandaar dat Samuel nog altijd op zoek is naar haar persoonlijke geschiedenis. Om haar verhaal überhaupt te kunnen meegeven aan de volgende generatie moet Samuel leunen op de kracht van verbeelding. Joachim Schnerf zal met Ronit Palache en Natascha van Weezel in gesprek gaan over de grote thema’s uit deze roman.

Joachim Schnerf is geboren in Straatsburg en werkt momenteel in Parijs voor de gerenommeerde uitgeverij Grasset. Shtetl City is zijn derde roman. Voor eerdere romans won hij verschillende literaire prijzen, waaronder Le Prix Orange du Livre. 

Ronit Palache is journalist, schrijver en podcastmaker. Ze heeft verschillende boeken gepubliceerd bij Prometheus en de Arbeiderspers. 

Natascha van Weezel is auteur, filmmaker en columnist voor Het Parool. In 2019 maakte zij de vierdelige serie Natascha's beloofde land, waarvoor zij door Israël en de Palestijnse gebieden reisde. 

Toegang tot het evenement is gratis, de voertaal is Engels. Je kunt je aanmelden voor het evenement via [email protected]

 

WAAR: Boekhandel Van Rossum, Beethovenstraat 30-32, Amsterdam

WANNEER: Donderdag 23 november, 19.30 (inloop vanaf 19.00)

Delen op

21,99
pro-mbooks1 : athenaeum