Presentatie Judit Neurink, Geweld is nooit ver weg

05 maart 2020
|

We heten je van harte welkom op donderdag 5 maart vanaf 19.30 bij Boekhandel Van Rossum voor de boekpresentatie van Judit Neurinks nieuwe boek Geweld is nooit ver weg

Toegang gratis, aanmelden graag via winkel@boekhandelvanrossum.nl.

Over Geweld is noot ver weg

Een persoonlijk verslag van een journalistieke reis van tien jaar door een land dat heen en weer geslingerd wordt tussen oorlog en wederopbouw.

Judit Neurink vertrok tien jaar geleden naar Irak als correspondent en om een mediacentrum op te zetten. Ze maakte de wederopbouw in Iraaks-Koerdistan mee, de opmars van ISIS, de ontvoering van en moord op duizenden Jezidi's. Ze was er getuige van dat het land uiteenviel op basis van etniciteit en religie en dat de roep om een sterke leider toenam.
Tegelijkertijd begon ze van het land te houden. Eind 2019 zag ze hoe jonge Irakezen met hun Tuk-tukrevolutie in opstand kwamen tegen de corruptie, de uitzichtloosheid en het geweld. Inmiddels vormt een hergroeperend en wraakzuchtig ISIS opnieuw een bedreiging - ook na de dood van Abu Bakr al-Baghdadi.
Judit Neurink kwam voor de wederopbouw, maar was steeds vaker genoodzaakt verslag te doen van haat en geweld. Als verslaggever kon ze niet immuun blijven voor het leed, en dat leidde tot haar vertrek. In 'Geweld is nooit ver weg' blikt ze terug op een bewogen decennium, en toont de lezer de culturele diversiteit, diepgewortelde conflicten en hoogte- en dieptepunten van een tumultueus land, waar een vreedzame toekomst een haast onhaalbare droom lijkt.

Judit Neurink (1957) is al meer dan dertig jaar journalist. Ze schrijft onder andere voor Trouw en internationale media. Inmiddels bericht ze over Irak vanuit Athene. Ze schreef acht boeken, waaronder De Joodse bruid, De vrouwen van het kalifaat en Vrouwen overleven ISIS.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum