Rebellen in voetbal en literatuur

10 maart 2020
| | | | |

In de Boekenweek, met als thema 'Rebellen en dwarsdenkers', nodigt Boekhandel Van Rossum drie auteurs van dwarse voetbalboeken uit: Arthur van den Boogaard, Frank Heinen en Nachoem M. Wijnberg. Om te praten over het voetbalboek en wat het betekent om juist in dit vrij conventionele boekengenre een literaire zoektocht naar nieuwe vormen aan te gaan. Kom dinsdag 10 maart naar de boekhandel, we beginnen om 19.00!

Toegang is gratis, aanmelden via boekhandelvanrossum.nl.

Frank Heinen verzamelde in Buiten de lijnen een groot aantal korte verhalen over vergeten voetballers, voetballers bovendien die niet zelden vergeten zijn geraakt omdat ze zelf ook niet aan de conventies van het voetbal voldeden. Deze Bijbel van vergeten voetballers, die voortkomt uit Heinens bekende rubriek in Studio Voetbal, maar waarin véél meer verhalen verzameld zijn, leest als een dwarse, apocriefe geschiedenis van de sport, opgetekend door een auteur die nooit te veel zegt, en wiens poëtische toon uit duizenden herkenbaar is.

In Het laatste seizoen vertelt Arthur van den Boogaard het verhaal van het laatste seizoen van Johan Cruijff als speler. Inderdaad, dat jaar in Rotterdam, bij de grote rivaal Feyenoord. Door de ingenieuze vorm die Van Den Boogaard hanteert, waarin hij nooit meer vertelt dan Cruijff zelf op een bepaald moment kon weten, én waarin de vertelling zelf uiteindelijk wordt ingehaald door de tijd, vertelt Van Den Boogaard met dat ene jaar uiteindelijk véél meer. Een onconventioneel portret van de grootste Nederlandse voetballer aller tijden.

Nachoem M. Wijnberg, winnaar van de P.C. Hooftprijs voor poëzie, is een van de grootste dichters van het Nederlands taalgebied. Zijn laatste bundel Afscheidswedstrijd bestaat uit gedichten over voetbal, verloren wedstrijden, wachten op in het veld mogen komen, een laatste wedstrijd krijgen als afscheidscadeautje, afscheid nemen van anderen, van het publiek, van op het veld staan, van het veld zelf, als er verder niemand meer is - en natuurlijk zijn het ook gedichten over verlies, onomkeerbaarheid, dood, afscheid in alle betekenissen.

Delen op

29,99
pro-mbooks1 : athenaeum