Ronit Palache en Chaja Polak over Ischa Meijers Privédomeindeel

20 februari 2020
| | | |

Deze maand verschijnt een Privédomeindeel met daarin geschriften van Ischa Meijer (1943-1995): Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan. Ronit Palache, die het boek samenstelde en inleidde, komt naar Boekhandel Van Rossum om erover te spreken met Chaja Polak. De avond is op donderdag 20 februari vanaf 19.30 - maar er kan niet meer gereserveerd worden.

Over Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan

Het razende leven van Ischa Meijer (1943-1995) ging niet onopgemerkt voorbij. Daar zorgde hij zelf wel voor. In zijn werk streed hij tegen hypocrisie en onwaarachtigheid. Hij rekende genadeloos af met het verstikkende Joodse milieu waaruit hij voortkwam. Tegenover de geheimtaal die er in veel naoorlogse huizen gesproken werd, zette hij zijn eigen vocabulaire waarmee hij ‘de hele wereld te lijf ging om te demaskeren’. Zijn uitgangspunt: iedereen heeft iets te verbergen.

Ronit Palache toont aan de hand van Meijers geschreven werk hoe hij zich in diverse gedaanten uitsprak over Joodse kwesties: als gevreesd theaterrecensent die in latere jaren zélf het podium beklom, als nietsontziend interviewer die anderen liet zeggen wat hij zelf niet kon verwoorden, als dichter en schrijver en als columnist, via zijn personage De Dikke Man.

Lees op Athenaeum.nl een fragment.

Ronit Palache (1984) schreef voor Elsevier, was werkzaam in de literaire wereld en publiceerde Ontroerende onzin. De joodse identiteit in het Nederland van nu (2016). Tegenwoordig werkt ze als freelancejournalist voor onder andere Op1, Algemeen Dagblad en Vrij Nederland.

Ischa Meijer (1943-1995), liet een indrukwekkend journalistiek en literair werk na. Hij publiceerde onder meer Brief aan mijn moeder, De Handzame Ischa Meijer, Interviewen voor beginners en De Dikke Man. Hij wordt gezien als een van de beste interviewers die Nederland gekend heeft.

Chaja Polak (1941) is schrijver en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in de literatuur in 1989 met Zomaar een Vrijdagmiddag. Haar recentste boek is De man die geen hekel had aan joden. Een aantal van de boeken van Chaja Polak werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en werd vertaald in het Engels, Duits, Deens, Italiaans en Hongaars.

Delen op

MINDBOOKSATH : athenaeum