Onze boekhandels zijn open! Kom langs of bestel telefonisch, via WhatsApp, per e-mail of via de webshop. #steunjeboekhandel, ook online

Orhan Pamuk in gesprek met Abdelkader Benali

22 september 2017 tot 22 september 2017
| |

Bij het tienjarige bestaan van Spui25 en het verschijnen van zijn nieuwe roman De vrouw met het rode haar, brengt Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk een bezoek aan Nederland. Hij wordt geïnterviewd door auteur Abdelkader Benali. Het evenement zal plaatsvinden op 22 september van 20.00 tot 21.00 uur.

Ter afsluiting van de jubileumweek met het thema ‘New Frontiers’, zal Pamuk in de Amsterdamse Westerkerk aan de hand van beelden vertellen over de grenzen die hij in zijn leven en werk is tegengekomen en al dan niet is overgegaan.

Abdelkader Benali gaat daarna uitgebreid in gesprek met de Nobelprijswinnaar in de literatuur Pamuk over zijn oeuvre, engagement én zijn nieuwste boek De vrouw met het rode haar. Na afloop zal Pamuk signeren.

Over de sprekers

Orhan Pamuk werd in 1952 in Istanbul geboren en groeide op in een groot en welgesteld gezin. Zijn eerste roman De heer Cevdet en zonen, won in Turkije vele prijzen. Pamuks doorbraak, zowel in Turkije als in de rest van de wereld, kwam met het grootse Het zwarte boek. Daarna verschenen de veelgeprezen romans Het nieuwe leven, Ik heet Karmozijn, Sneeuw en Het museum van de onschuld. Het werk van Orhan Pamuk wordt in meer dan vijftig talen vertaald. In 2006 won Pamuk de Nobelprijs voor de Literatuur.

Abdelkader Benali werd in 1975 geboren in Ighazzazen (Marokko). Hij woonde vanaf zijn vierde jaar in Rotterdam, verhuisde in zijn studietijd naar Leiden en woont tegenwoordig in Amsterdam. Zijn debuut Bruiloft aan zee  werd bovendien genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 1997. In 2002 verscheen de roman De langverwachte, die in 2003 de Libris Literatuur Prijs won. In 2010 werd Benali bekroond met de E. du Perronprijs. Vorig jaar werd de zesdelige serie Chez Benali uitgezonden op NPO2, waarin Benali en zijn vrouw Saida door Marokko reizen.

Over De vrouw met het rode haar

De nieuwe roman De vrouw met het rode haar speelt zich halverwege de jaren tachtig af. Een puttengraver en zijn jonge leerling hebben de opdracht gekregen om water te vinden op een droge vlakte in de buurt van Istanbul. Terwijl ze afzien in de zomerse hitte ontstaat er een hechte band tussen de oudere man en de jongen, wiens vader verdween nadat hij gearresteerd werd voor politiek-subversieve activiteiten. De twee leren op elkaar te vertrouwen en vertellen verhalen om de tijd te doden. Maar dan stuit de jongen op een avond in een nabijgelegen dorpje waar ze proviand kopen op een afleiding die hij niet kan weerstaan: een roodharige vrouw, lid van een rondreizend theatergezelschap. De fascinatie lijkt wederzijds en zijn wildste dromen worden bewaarheid, maar tijdens zijn afwezigheid wordt de oude puttengraver getroffen door een tragische gebeurtenis.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van Spui25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via [email protected] | T: 020 525 8142.

pro-mbooks1 : athenaeum