Raphael's Poetics

Raphael's Poetics art and poetry in high renaissance Rome David Rijser

De relatie tussen woord en beeld in het werk van de schilder Raphael uit Urbino (1483-1520).

De relatie tussen woord en beeld, de twee hoofddragers van onze culturele traditie, vormt het speerpunt van 'Raphael's Poetics', dat zich concentreert op het werk van de schilder Raphael uit Urbino (1483-1520) en de literatuur die in zijn kringen werd gelezen en geproduceerd. Waar de Neolatijnse poëzie uit de bestudeerde periode nu vrijwel onbekend en onbemind is, beheerst de beeldende kunst van Leonardo, Raphael en Titiaan nog altijd het cultureel discours ten aanzien van de Renaissance.

'Raphael's Poetics' tracht door de balans tussen poëzie en schilderkunst te herstellen, te laten zien hoe vertekend het beeld is dat zo is ontstaan. Anderzijds breekt het boek een lans voor interdisciplinariteit en een geëngageerde kunstbeschouwing, waarbij de rol van de beschouwer weer actiever wordt dan sinds het ontstaan van de artistieke autonomie vanaf de latere 18e eeuw gebruikelijk is geweest.

Dit boek raakt aan meerdere vakdisciplines, zoals kunstgeschiedenis, (Neo)Latijnse diachrone én synchrone letterkunde en cultuurgeschiedenis.

David Rijser is universitair docent Latijn aan de Universiteit van Amsterdam en publiceert regelmatig in onder meer in het 'NRC Handelsblad'.

Niet leverbaar

Deze titel is momenteel niet te bestellen.

Specificaties

ISBN
9789089643421
Uitgever
Amsterdam University Press
Druk
1e
Verschenen
10-10-2011
Taal
Engels
Bindwijze
Paperback
Genre
Kunst

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over dit boek

Koop uw boeken bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,- (in de algemene webwinkel, binnen Nederland).
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling
MINDBOOKSATH : athenaeum