Mondriaan in Amsterdam 1892-1912

Mondriaan in Amsterdam 1892-1912 Hans Janssen

Tot en met 5 januari 2014 toont het Amsterdam Museum de tentoonstelling Mondriaan in Amsterdam 1892-1912. In het begeleidende boek beschrijft Hans Janssen, hoofdconservator van het Gemeentemuseum Den Haag en Mondriaankenner bij uitstek, de ontwikkeling in het werk van Mondriaan vanaf het moment dat hij uit de provincie naar Amsterdam kwam in 1892. Janssen reconstrueert de milieus waarin Mondriaan verkeerde en de klantenkring die hij als jong kunstenaar probeerde op te bouwen. Ook zien we hoe Mondriaan zich nestelt als landschapsschilder in de granieten traditie van de Hollandse landschapsschilderkunst, en hoe hij met zijn steeds virtuozer techniek deze traditie van binnenuit uitholt om rond 1908 terecht te komen in het niemandsland dat op dat moment in het buitenland al bekendheid krijgt onder de benaming moderne kunst.
In de tekst wordt ingegaan op technische aspecten van Mondriaans schilderijen, op compositorische eigenaardigheden, op esthetische voorkeuren en op de zoektocht die hij al vroeg begint naar de kern van de schilderkunst: wat maakt een schilderij tot een kunstwerk.

De auteur heeft alle bevindingen met betrekking tot Mondriaans Amsterdamse tijd opnieuw tegen het licht gehouden en heeft deze vertaald voor een breed publiek. Daarbij heeft hij nieuwe, verrassende vondsten gedaan die een nieuw licht werpen op deze grootste Nederlandse kunstenaar van de twintigste eeuw.

Niet leverbaar

Deze titel is momenteel niet te bestellen.

Specificaties

ISBN
9789068686340
Uitgever
Thoth, Uitgeverij
Druk
1e
Verschenen
12-07-2013
Taal
Nederlands
Bladzijden
128 pp.
Bindwijze
Paperback
Genre
Kunst

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over dit boek

Koop uw boeken bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,- (in de algemene webwinkel, binnen Nederland).
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling
MINDBOOKSATH : athenaeum