4 V.A.V.V.-OT

4 V.A.V.V.-OT J. Vincx

De VAVV- de mannelijke jeugd en de vrouwelijke jeugd.
De Boerenwacht en de Germaanse Landdienst, de Organisatie Todt.
Een deel over de arbeiders, de VAVV – Vrijwillige Arbeidsdienst voor Vlaanderen werd opgericht in Augustus 1940 als paramilitaire organisatie voor opdrachten en werken van algemeen belang. In oktober 1943 verscheen er een wet die studenten verplichtten eerst 6 maanden arbeidsdienst of in een fabriek te werken alvorens ze hun studies verder mogen zetten. Na 6 maanden VAVV werd men ook vrijgesteld van werkverplichting in Duitsland. Er waren zo kampen met als werk : braakgronden ontginnen, afwateringswerken verbetering, oogsten binnenhalen, ontbossing, een dijk bouwen, wegen aanleggen, koolzaad plantingen, hulp bij rampen.
De vrouwelijke jeugd van de VAVV werkte in grote en behoeftige gezinnen, bij bejaarde lieden en in landbouwgezinnen waar vrouwelijke arbeid zou ontbreken.
In september 1944 werd VAVV opgenomen in de RAP.
De Boerenwacht werd ongericht in 1941 en diende tot de bewaking van de veestapel, velden en oogst.
De Germaanse Landdienst werd opgericht in de zomer van 1941 en had tot doel de vestiging van Germaans bloed in het oosten. Ongeveer 2000 jongens en meisjes zijn vertrokken.
De organisatie Todt was belast met het uivoeren van werken voor het Duitse leger. De opdrachten kwamen van het leger en werden uitgevoerd door privéondernemingen. Het OT volgde het leger op de voet. Duizenden Vlamingen werkten voor het OT overal in Europa.
€30,00

Voor 23:00 besteld, morgen in huis.
(Op werkdagen)

Specificaties

Isbn
9789058680938
Uitgever
Agora/ De Krijger
Druk
2e
Verschenen
31-12-2005
Taal
Nederlands
Bladzijden
272 pp.
Bindwijze
Paperback
Genre
Geschiedenis

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over boeken

Koop uw boeken bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,- (in de algemene webwinkel, binnen Nederland).
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling
MINDBOOKSATH : athenaeum