De Meester en Margarita

De Meester en Margarita M. Boelgakov

In de winter van 1966-67 verscheen de roman De Meester en Margarita in de Sovjetunie, en sloeg in als een bom. Nooit eerder was in de Sovjetunie een roman van deze allure verschenen. Het boek wordt gerekend tot een van de drie cultboeken van de 20e-eeuwse Russische literatuur, naast De twaalf stoelen van Ilf en Petrov en Moskou op sterk water van Jerofejev. Spoedig veroverde de roman ook de wereldmarkt. De Russische regisseur Joeri Ljoebimov (1917) richtte in 1964 het Taganka Theater op dat beroemd werd door experimentele opvoeringen van 'Hamlet', 'Der Gute Mensch von Sezuan', 'De Meester en Margarita' en 'Schuld en Boete'. Het theater werd in 1982 verboden door de Sovjetautoriteiten. Ljoebimov emigreerde en keerde in 1988, tijdens de perestrojka, terug naar Moskou.

Joeri Ljoebimov regisseerde in 1988 zijn eigen theaterbewerking 'De Meester en Margarita' in het Koninklijk Theater van Stockholm op uitnodiging van Ingmar Bergmann. Deze bewerking wordt sinds 1977 dagelijks in Moskou opgevoerd, waar het een ongekend kassucces is. Toen in 2005-2006 de tv-serie 'De Meester en Margarita' van VIadimir Bortko op de Russische televisie werd uitgezonden, zaten miljoenen Russen aan het scherm gekluisterd.

Emmanuel Waegemans, hoogleraar Slavistiek aan de Katholieke Universiteit van Leuven, vertaalde de toneelbewerking en geeft naast een verhelderende inleiding, een boeiend portret van Michail Boelgakov, auteur van De Meester en Margarita.
€23,75

Levertijd: 1 tot 2 werkdagen.

Specificaties

ISBN
9789087730123
Uitgever
Scriptio
Druk
1e
Datum
15-06-2008
Taal
Nederlands
Bladzijden
175 pp.
Bindwijze
Paperback
Genre
Theater/toneel
Vertaler
Emmanuel Waegemans

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over boeken

Koop dit boek bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,-.
  • Bestellen zonder registratie of login.
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling.

pro-mbooks1 : athenaeum