Petersburg paradijs in het moeras

Petersburg paradijs in het moeras mythes over een dramatisch wereldwonder P. d'H Hamecourt

Reeks: NOS-correspondentenreeks (8)

Tsaar Peter de Grote pakte Rusland bij zijn nekvel en sleurde het tegenspartelend Europa binnen. Hij dwong zijn onderdanen letterlijk stenen bij te dragen aan het bouwen van een Europese hoofdstad, Sint Petersburg. Eerst waren er de grachtenpatronen van Amsterdam. Rusland, het tweede Rome, verdiende meer grandeur. OngeÙvenaarde paleizen, kerken en boulevards braken door het kleinschalige Amsterdamse patroon.

Onderhuids bleef het verzet tegen dit Europese gezwel op Russische bodem. De dood en mythes spoken door de stad. Literatuur, poÙzie, muziek en theater vullen de straten.Dat de stad nog bestaat is een wereldwonder. Sint Petersburg is al vaak literair ten grave gedragen. 'Leven in Petersburg is als slapen in een doodskist,' wist de Russische dichter Osip Mandelstam al. En ikzelf? Ik ben geen bewoner van Petersburg, zelfs geen bezoeker, maar een eeuwige toerist.

Peter d'Hamecourt (Vlaardingen, 1944) begon zijn journalistieke carriÞre in 1966. De journalistiek voerde hem over de hele wereld, maar sinds 1989 vestigde hij zich in Moskou. Met zijn bureau leverde hij journalistieke producties aan de NOS-televisie, Nova, Algemeen Dagblad, en VRT-televisie en 'radio' Van zijn boek Moskou is een gekkenhuis werden meer dan 15.000 boeken verkocht en 12.000 van zijn volgende boek Russen zien ze vliegen. Een reis van communisme - via perestrojka - naar Poetinisme.

Dit is het achtste deel in de reeks van NOS-correspondenten over hun stad.
€12,50

Voor 23:00 besteld, morgen in huis.
(Op werkdagen)

Specificaties

Isbn
9789054292630
Uitgever
Conserve, Uitgeverij
Druk
1e
Verschenen
26-10-2008
Taal
Nederlands
Bladzijden
220 pp.
Bindwijze
Paperback
Genre
Biografieen literair

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over boeken

Koop uw boeken bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,- (in de algemene webwinkel, binnen Nederland).
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling
MINDBOOKSATH : athenaeum