De verborgen wereld van Eugene Brands

De verborgen wereld van Eugene Brands de periode van crisis, bezetting en naoorlogse jaren Willemijn Stokvis

Dit boek werpt nieuw licht op de beginfase van de ontwikkeling van de Cobraschilder EugÞne Brands (1913-2002). Niet alleen als schilder maar ook als schrijver stortte hij zich in die periode op het experiment. Tot nu toe verborgen gebleven bronnen en grotendeels onbekend werk vormen het uitgangspunt bij dit onderzoek.

In het isolement van de jaren van crisis en bezetting kwam Brands tot abstracte en surrealistische experimenten. Zijn toekomstige Cobramakkers Appel en Corneille raakten daarvan zeer van onder de indruk. Al tijdens de oorlog had Willem Sandberg zijn oog op het werk van de eigenzinnige experimentator laten vallen. De tentoonstelling die Sandberg aan Brands in 1947 toezegde in het Stedelijk, werd door tussenkomst van de kunstenaar tot de roemruchte internationale Cobratentoonstelling van 1949 in dat museum.

Brands' succes direct na de oorlog droeg er ongetwijfeld toe bij dat hij vanaf 1947 de somberheid van de bezettingsjaren achter zich kon laten, en nadien losbarstte in een vitale expressionistische uitdrukkingswijze in warme kleuren. Een reeks assemblages, de zogenaamde reliÙfs, die hij in die periode maakte vormt daarin een uitzonderlijk hoogtepunt.
€32,50

Tijdelijk niet leverbaar

Specificaties

Isbn
9789078964674
Uitgever
Thieme Art
Druk
1e
Verschenen
23-10-2010
Taal
Nederlands
Bladzijden
240 pp.
Bindwijze
Paperback
Genre
Kunst

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over boeken

Koop uw boeken bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,- (in de algemene webwinkel, binnen Nederland).
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling
MINDBOOKSATH : athenaeum