Erasmus en het gelijk van de spindokter

Erasmus en het gelijk van de spindokter Daniel C. Dennett

Terwijl neurowetenschappers beweren dat onze gedachten gestuurd worden door processen in ons brein, omarmt de Amerikaanse topfilosoof Daniel Dennett een oude stelling van Erasmus: de vrije wil bestaat. Dennett trekt een parallel tussen neurowetenschap en theologie. In Erasmus´ tijd beweerden de theologen dat God almachtig was, en dus ook onze gedachten stuurde, nu zijn het neurowetenschappers die een almachtig brein ontwaren onder ons schedeldak. Het theologische determinisme van Luther, waar Erasmus zich tegen keerde, hebben we vervangen door een even dubieus neurologisch determinisme.
Zolang de neurobiologie ons niet precies kan uitleggen hoe onze hersenen werken en het bestaan van God niet is bewezen, blijft de vrije wil - of die nou bestaat of niet - volgens Dennett een nuttig begrip. Dennett sprak deze tekst uit toen hem in 2012 de Erasmusprijs werd toegekend. De tekst is voorzien van een voorwoord van Max Sparreboom, directeur van de Stichting Praemium Erasmianum.

Daniel C. Dennett (1942) behoort tot de belangrijkste denkers op het gebied van bewustzijn, kunstmatige intelligentie. Hij is hoogleraar filosofie aan de Tufts University. Hij maakte naam met zijn boek Het bewustzijn verklaard en Darwins gevaarlijke idee. In Nederland brak hij door met de VPRO-serie Een Schitterend Ongeluk.
€7,00

Levering binnen: 2 werkdagen.

Op voorraad in de volgende winkels:
Van Baerlestraat 170-172, het Martyrium

Specificaties

ISBN
9789491693229
Uitgever
ISVW Uitgevers
Druk
1e
Datum
28-10-2013
Taal
Nederlands
Bindwijze
Hardcover
Genre
Filosofie
Vertaler
Hester Eymers

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over boeken

Koop dit boek bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,-.
  • Bestellen zonder registratie of login.
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling.

MINDBOOKSATH : athenaeum