Zwarte jaren

Zwarte jaren Han van der Horst

Op 10 mei 1940 werden de Nederlanders onverhoeds het wereldtoneel op gesleurd. Ze hadden gehoopt de Tweede Wereldoorlog als toeschouwers te kunnen volgen. In de kleine uurtjes van 10 mei haalde het gedreun van Heinkel-bommenwerpers ze uit de droom. In de vijf zwarte jaren die volgden kwamen ze bijna allemaal voor existentiële keuzes te staan. Brave burgers toonden grootsheid, kleinheid, lafheid, moed, beginselvastheid, gewetenloosheid en het vermogen om weg te kijken. Tegelijk leerden ze wat het betekende te leven op het scherp van de snede. Dat is het verhaal van Zwarte jaren. Nu, meer dan zeven decennia later, zijn de herinneringen aan die tijd nog springlevend. Ze spelen een rol in politieke discussies. Ze zijn het toneel van spannende verhalen. Ze raken aan taboes en pijnpunten van het heden. Daarom is Zwarte jaren niet zomaar een relaas over de heftigste periode uit onze geschiedenis. Het is net zo goed een boek van ónze tijd en ónze eeuw.
Han van der Horst (1949) is historicus. Hij genoot zijn opleiding aan de Universiteit van Amsterdam en schreef tal van boeken, waaronder Nederland. De vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu; Een bijzonder land. Het grote verhaal van onze vaderlandse geschiedenis; Het beste land van de wereld; De mooiste jaren van Nederland (1950-2000) en Rotterdam, bruid van de Maas.
Over De mooiste jaren van Nederland: ‘Van der Horst is een goed verteller.’ NRC Handelsblad
‘Van der Horst laat horen dat geschiedenis nooit helemaal geschiedenis is.’ HAARLEMS DAGBLAD
Over Rotterdam, bruid van de Maas: ‘Van der Horst neemt de ruimte om kenmerkende verhalen meer in detail te beschrijven.’ HET PAROOL ****
€22,50

Levertijd: 7 tot 9 werkdagen Beschikbaar vanaf 8-4-2020

Specificaties

ISBN
9789044637397
Uitgever
Prometheus
Druk
1e
Datum
08-04-2020
Taal
Nederlands
Bladzijden
424 pp.
Bindwijze
Paperback
Genre
Geschiedenis

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over boeken

Koop dit boek bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,-.
  • Het Boekenweekgeschenk cadeau boven € 15,-.
  • Bestellen zonder registratie of login.
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling.

PostNL verzorgt de thuisbezorging voor de Athenaeum Boekhandels Je kunt met iDeal betalen bij de Athenaeum Boekhandels.

MINDBOOKSATH : athenaeum