Het geheugenpaleis

Het geheugenpaleis Joshua Foer

Een gemiddeld mens verspilt jaarlijks veertig dagen met het zoeken naar vergeten zaken. Kortom: de hoogste tijd om dat menselijk geheugen onder de loep te nemen. Het geheugenpaleis is een culturele geschiedenis van het geheugen, en een studie van de technieken om ons vermogen tot herinneren te beïnvloeden en effectief te trainen. Sommige technieken zijn nieuw, andere gaan terug op eeuwenoude kennis: klassieke technieken die al door Cicero werden gebruikt om zijn toespraken te onthouden en waarmee in de middeleeuwen hele boeken uit het hoofd werden geleerd. Foer ontdekt het gebruik van geheugenpaleizen, waar herinneringen in kamers worden opgeslagen, en leert getallen in beelden om te zetten. Maar Foer gaat verder dan de geheugensport en onderzoekt de ongrijpbare aard van het geheugen aan de hand van gesprekken met mensen met bijzondere geestelijke vermogens, of het tegenovergestelde, met stoornissen.

Nu technologie het individuele menselijke geheugen definitief overbodig lijkt te maken, is Foers oproep tot herleving van de kunst van het onthouden des te urgenter.

‘Kan ons geheugen weer in topconditie komen? Journalist Joshua Foer lukte het, door droge data om te zetten in pakkende beelden. Met zijn eigen geheugen als laboratorium, experimenterend op zichzelf, zocht hij naar de limieten van wat je door intensieve training met een in aanleg normaal geheugen zou kunnen bereiken.’ - Douwe Draaisma in NRC Handelsblad

‘Fascinerend, aanstekelijk en enthousiasmerend. Net als het werk van Oliver Sacks getuigt Het geheugenpaleis van een groot gevoel voor humor en indrukwekkende kennis van het menselijk brein.’ - The New York Times

‘Een onvergetelijk boek.’ - The Washington Post

Over de auteur
Joshua Foer (1982) schrijft voor National Geographic, Esquire, The New York Times, The Washington Post en Slate. Ter voorbereiding op een artikel over het menselijk geheugen deed Foer mee aan de Amerikaanse National Memory Championship en won - tot zijn eigen verbazing - de eerste prijs. Het was het begin van een fascinerende zoektocht naar de ongekende mogelijkheden van het menselijk brein die resulteerde in zijn spraakmakende boek Het geheugenpaleis. Joshua Foer is de jongere broer van schrijver Jonathan Safran Foer.
Let op, dit is een e-book! Please note: this is an ebook.
€9,99

Specificaties

ISBN
9789023463498
Uitgever
Bezige Bij b.v., Uitgeverij De
Datum
26-09-2011
Taal
Nederlands
Bindwijze
E-book EPUB
Genre
Psychologie

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over boeken

Koop dit boek bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,-.
  • Bestellen zonder registratie of login.
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling.

pro-mbooks1 : athenaeum