Ieper 1914-1918

Ieper 1914-1918 waar klaprozen bloeien LAMPAERT, R.

IEPER 1914-1918

Wanneer eind 1914 het front vastloopt en de Duitsers hun pogingen om het kanaal te bereiken opgeven is de stad voorlopig gered. Franse en vooral Britse troepen nestelen zich in de stad en haar nabije omgeving die weldra de verdoemde Ieperse Saillant zal vormen. Ieper wordt langzaam aan herschapen in een spookstad waarin enkel nog troepen een schuilplaats zoeken. De boog rond de stad wordt door de vele beschietingen en de weersomstandig-heden tot één grote modderpoel omgevormd. Stilaan wordt de naam Ieper voor de Britse troepen het “leitmotiv” voor hun strijd in Vlaanderen. Hun lange lijdensweg en hun hardnekkige weerstand zal zich stilaan gaan focussen op het symbool voor hun vastberadenheid : “Ieper”.
Hun grenzeloze inzet voor het behoud van ‘the Ypres Salient’ zal wereldwijd legendarisch worden. Maar twee zaken zullen de naam nog afschrikwekkender maken. Wanneer in 1917 het ‘Yperiet’ voor het eerst wordt gebruikt en in de veldslag om Passendale honderdduizenden gesneuvelden vallen wordt de naam Ieper vrijwel bekend in elke Duitse of Britse familie die er ergens een lid heeft verloren
Tot op de dag van vandaag blijft de stad een magische aantrekkingskracht uitoefenen op het toenemend aantal bezoekers dat de nagedachtenis aan deze droevige periode wil levendig houden. Wanneer elke avond om 8 uur onder de Menenpoort de tonen van de Last Post weergalmen, wordt een der droevigste perioden uit de geschiedenis van de stad in herinnering gebracht.
Op deze plaats zijn vele duizenden mannen enthousiast


opgestapt naar de frontlinie waar ze in de hel van de Ieperse
saillant het beste van zichzelf gaven om een dreigende Duitse doorbraak te beletten. Talrijk zijn ook zij die nooit meer terugkwamen. Hiervan getuigen de meer dan honderd begraafplaatsen die rond de stad nu over het vredige landschap verspreid liggen.
Wanneer de klaaglijke tonen van de Last Post dagelijks de toeschouwers beroeren herinneren zij aan de heldendaden van een generatie jonge mannen die de naam Ieper onsterfelijk hebben gemaakt in de annalen van het wereldgebeuren.
Stad op stelten. De voorposten op komst. Ieper bezet. Ontstaan van de Ieperboog. De Eerste Slag om Ieper. Het lot van de burgerbevolking. De Friends en de tyfus. In de loopgraven. De Tweede Slag om Ieper. Ieper de spookstad. De luchtridders. ‘Wipers’. Redding van de kunstschatten.Wrikken aan het Ieperse front. Derde Slag om Ieper. Het einde van de Ieperboog
€10,00

Levering binnen: 2 werkdagen.

Op voorraad in de volgende winkels:
Van Baerlestraat 170-172, het Martyrium

Specificaties

ISBN
9789058681485
Uitgever
Agora, Uitgeverscentrum
Druk
1e
Verschenen
15-12-2005
Taal
Nederlands
Bladzijden
256 pp.
Bindwijze
Hardcover
Genre
Geschiedenis

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over boeken

Koop uw boeken bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,- (in de algemene webwinkel, binnen Nederland).
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling
MINDBOOKSATH : athenaeum