Doodsbloei

Doodsbloei gedichten Pieter Boskma

In 2008 overleed de vrouw van dichter Pieter Boskma op 49-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Twee maanden na haar dood diende zich bij hem ineens een gedicht over deze tragedie aan, dat het eerste bleek van een serie van epische omvang: in het halfjaar dat volgde, schreef Boskma meer dan driehonderd gedichten. Een ruime keuze daaruit is nu gebundeld in Doodsbloei, dat tegelijk een requiem voor en een ode aan de gestorven geliefde is, en zich laat lezen als een ¿rouwdagboek in verzen¿.
Doodsbloei is een verpletterende dichtbundel. Boskma¿s even glasheldere als hallucinerende gedichten, vol wonderlijke verschijningen, een spannende reis naar het dodenrijk en diverse gesprekken met de Dood zelf, zullen niemand onberoerd laten. Tegelijk vormt de bundel een teder monument voor de grote, blijvende liefde, ¿die pas in de dood haar hoogste bloei beleeft¿.
Ondanks het verdriet waarvan de gedichten verhalen, is de toon bepaald niet altijd somber. Wie had gedacht dat rouw ook euforische, geestige, soms zelfs erotische kanten kan hebben? Wie had gedacht dat gedichten over de dood vaak eigenlijk over de liefde gaan? Het lezen van Doodsbloei is daardoor zowel een uiterst aangrijpende als een troostrijke ervaring.

Pieter Boskma wordt gerekend tot de grootste dichters van ons taalgebied. In 2006 stelde Joost Zwagerman een schitterende keuze uit Boskma¿s poëzie samen onder de titel Altijd weer dit leven.

Over Doodsbloei:

¿Onthutsend mooi.¿
joost zwagerman

¿Dit is zingen en wenen tegelijk.¿
arjan peters

¿Boskma¿s duel met de dood ontroert en verleidt, vermaant en verlicht, maar verheft bovenal.¿
sasja janssen

Niet leverbaar

Deze titel is (nog) niet op voorraad.

Specificaties

ISBN
9789044616514
Uitgever
Prometheus, Uitgeverij
Druk
6e
Datum
01-09-2010
Taal
Nederlands
Bladzijden
283 pp.
Bindwijze
Paperback
Genre
Poezie

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over dit boek

4 redenen om dit boek bij ons te kopen

  • Gratis verzending vanaf € 20,-
  • Advies per telefoon
  • Bestellen zonder registratie of login
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling

pro-mbooks1 : athenaeum