Johannes Evert Hendrik Akkeringa

Johannes Evert Hendrik Akkeringa schilder van het onbezorgde leven Sarah de Stok-de Clercq

De Haagse schilder Johannes Evert Hendrik Akkeringa (1861.1942) wordt net als zijn vrienden en tijdgenoten Willem de Zwart, Willem Bastiaan Tholen, Floris Arntzenius en Isaac Israels gerekend tot de tweede generatie Haagse School schilders. In zijn tijd was Akkeringa een bekend en geliefd schilder. Ook vandaag worden zijn schilderijen en aquarellen hoog gewaardeerd en is zijn werk zeer gezocht.

Akkeringa bracht de eerste jaren van zijn leven door in Nederlands-IndiÙ. Als vijfjarige jongen kwam hij in Den Haag en zou daar het grootste deel van zijn leven blijven wonen en werken. De landelijke omgeving rondom Den Haag bezorgde de jonge talentvolleAkkeringa een bron van inspiratie. Het duinrijke gebied bij Loosduinen, het Scheveningse strand, de duinen met nettenboetsters en de spelende kinderen zijn veelvuldig door hem geschilderd. Later ontdekte hij ook de populaire uitspanningen en theetuinen zoals het 'Boschhek' en de 'Kievit' en het duingebied Meyendel tussen Wassenaar en Den Haag. Daarnaast schilderde hij weelderige bloemstillevens en bloemrijke tuinen. Akkeringawas een ijverig man en hij liet een groot en divers oeuvre na. Zijn schilderstijl zou nooit ingrijpende veranderingen ondergaan en kan gekenmerkt worden als getemperd impressionistisch.

In deze rijk ge´llustreerde monografie beschrijft Sarah de Clercq voor het eerst het levensverhaal van Johannes Evert Hendrik Akkeringa. Tevens biedt zij een uitmuntend inzicht in de verschillende aspecten van zijn oeuvre: van de intieme duin- en strandtaferelen en bloemstillevens tot de sfeervolle bloementuinen. Niet alleen wordt er aandacht gegeven aan zijn leven en werk, maar ook wordt voor de eerstekeer ingegaan op de Loosduinse schilderskolonie waar Akkeringa deel van uitmaakte; zijn Brabantse tijd in Heeze (1903.1905) en zijn contacten met de vermaarde Amsterdamse kunsthandel E.J. van Wisselingh & Cie. waarmee Akkeringa meer dan twintig jaar een vast contract onderhield.

Naar aanleiding van het verschijnen van deze monografie organiseert het Katwijks museum van 9 maart t/m 5 juni 2010 een tentoonstelling met het werk van J.E.H. Akkeringa. Voor meer informatie: www.katwijksmuseum.nl.
€12,50

Levering binnen: 2 werkdagen.

Op voorraad in de volgende winkels:
Van Baerlestraat 170-172, het Martyrium

Specificaties

ISBN
9789055947065
Uitgever
Scriptum
Druk
1e
Verschenen
01-03-2010
Taal
Nederlands
Bladzijden
160 pp.
Bindwijze
Hardcover
Genre
Kunst

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over boeken

Koop uw boeken bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,- (in de algemene webwinkel, binnen Nederland).
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling
MINDBOOKSATH : athenaeum