De vijfhoek met andere ogen

De vijfhoek met andere ogen Wandelen door de tijd in de Haarlemse vijfhoek, Raaks en Doelen Hans Smit

Met verhalen over wijkbewoners van lang en nog veel langer geleden. Volg hun wandelingen door de Haarlemse Vijfhoek, Raaks en Doelen op de bijgevoegde historische kaart.

Historische stadswandelingen door Haarlem zijn populair. Zozeer zelfs dat er voor het wandelend kennismaken met de Haarlemse wijk Vijfhoek, Raaks en Doelen een eigen Vijfhoek-stadsgids bestaat: Jan Hoving. Sinds 2015 neemt hij talloze nieuwsgierigen mee op zijn wandelingen. Hij kan voor zijn kennis over de wijk putten uit een nog steeds groeiend archief. Veel wijkbewoners weten hem te vinden met hun boeken, prenten en publicaties over de Vijfhoek, waar ze zelf geen plek meer voor hebben. De zolderplanken bij Jan buigen inmiddels vervaarlijk door.

Als redactie-coördinator van de wijkkrant Binnenblad realiseerde Hoving in de afgelopen jaren, samen met redacteur en voormalig Vijfhoekbewoner Hans Smit, talloze artikelen over de geschiedenis van de wijk. Het is dus niet zo vreemd dat het idee ontstond om al deze kennis en ervaring te bundelen. Niet als een verzameling artikelen, maar in een geheel nieuwe vorm: een zo compleet mogelijke beschrijving van de historie van de Vijfhoek, gelardeerd met korte scènes uit het leven in deze wijk door de eeuwen heen. Want geschiedenis is een verhaal van mensen.

Bij dit boek hoort een plattegrond van de Vijfhoek. Handig voor wie zelf een wandeling gaat maken langs de monumentale hoogtepunten. Of voor wie een weg zoekt in de historische verhalen van dit boek. Een paar belangrijke straten lagen er al in 1400, toen de wijk nog maar net deel uitmaakte van de stad Haarlem. Na de stadsbrand van 1576 ontstond een stratenpatroon dat we nu nog kunnen herkennen, ondanks eindeloze sloop en wederopbouw. Toen rond 1880 de stadsmuur was neergehaald en de Vijfhoek werd uitgebreid tot aan de Leidsevaart, kreeg de wijk zijn huidige vorm. Of was dat pas sinds de herbouw van de Doelen een eeuw later, of nog korter geleden, in 2010 toen het Raakskwartier werd opgeleverd?

€14,95

Levering binnen: 2 werkdagen.

Op voorraad in de volgende winkels:
Gedempte Oude Gracht 70, Haarlem

Specificaties

ISBN
9789090330730
Taal
Onbekend
Bindwijze
Hardcover
Genre
Reisgidsen

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over boeken

Koop dit boek bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,-.
  • Bestellen zonder registratie of login.
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling.

pro-mbooks1 : athenaeum