Spinoza, filosoof van de blijheid

Spinoza, filosoof van de blijheid niet bekend

Met bijdragen van Herman De Dijn, Tinneke Beeckman, Miriam van Reijen, Marin Terpstra. Het boek bevat ook de vertaling van twee artikels geschreven door eminente Franse Spinozakenners: Alexandre Matheron en Laurent Bove.

Baruch (of Benedictus) de Spinoza legt in de zeventiende eeuw de basis voor een radicaal nieuwe kijk op mens en samenleving. Hij tracht de mens te begrijpen zoals hij is, niet zoals hij zou moeten zijn; de mens niet veroordelen, maar onderzoeken, als een deel van de natuur. Met zijn naturalisme anticipeert Spinoza op het darwinisme: hij schetst de mens als een wezen dat vooral zijn voortbestaan ('conatus') nastreeft.

'Blijheid' en de 'conatus' zijn twee centrale begrippen in Spinoza's Ethica. Deze bundel exploreert de rijkdom van dit complexe werk en toont de actualiteit van Spinoza.s buitengewone denken. Een confrontatie met Hobbes' denken over zelfbehoud, macht en verlangen toont hoe relevant Spinoza's denken in de actuele crisis is: zijn naturalisme leidt juist niet tot individualisme of ego´sme. Liefde en seksualiteit zijn voor Spinoza altijd een Blijheid, maar vormen toch de kern van de menselijke tragedie.

Andere thema's zijn Spinoza's naturalisme van de affecten, zijn schatplichtigheid aan de oudheid (epicurisme) in zijn denken over de natuur en de mogelijkheid van een politiek van de Blijheid. De Blijheid is tot slot ook een essentieel aspect van de gelukzaligheid, hÚt doel van de praktische filosofie. Hoe dit te bereiken, wordt besproken in vergelijking met de boeddhistische meditatie.
€24,95

Voor 23:00 besteld, morgen in huis.
(Op werkdagen)

Specificaties

ISBN
9789054875383
Uitgever
Academic & Scientific publishers
Druk
1e
Verschenen
01-05-2010
Taal
Nederlands
Bladzijden
151 pp.
Bindwijze
Paperback
Genre
Filosofie

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over dit boek

Koop uw boeken bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,- (in de algemene webwinkel, binnen Nederland).
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling
MINDBOOKSATH : athenaeum