Om die wrake wille. Eigenrichting, veten en verzoening in laat-middeleeuws Holland en Zeeland

Om die wrake wille. Eigenrichting, veten en verzoening in laat-middeleeuws Holland en Zeeland eigenrichting, veten en verzoening in laat-middeleeuws Holland en Zeeland (ca. 1350-ca. 1550) C. Glaudemans & M.J.M. Damen ; K. Goudriaan ; Sandra Langereis

De aanpak van geweldsmisdaden was een levensgroot probleem in de late Middeleeuwen. In het eerste deel van dit boek laat Corien Glaudemans zien hoe men in de graafschappen Holland en Zeeland probeerde de veten tussen hoge edellieden terug te dringen. In het tweede deel staat de vergelding na doodslag centraal. Deze kwam in alle lagen van de bevolking voor en werd, onder bepaalde voorwaarden, tot het begin van de zestiende eeuw geaccepteerd. Wel bestreed men deze bloedwraak indirect, bijvoorbeeld door beperking van wapengebruik en (gedwongen) vrede. Het laatste deel van het boek is gewijd aan de daders en de oplossing van conflicten. Er werd massaal gevlucht en verbannen, maar op een gegeven moment moest er toch een zoenovereenkomst gesloten worden. Aan de hand van vele voorbeelden wordt een levendig beeld geschetst van het eeuwenoude verschijnsel van wraak en weerwraak en de omgang hiermee in laatmiddeleeuws Holland en Zeeland.
€39,00

Levertijd: 6 tot 8 werkdagen.

Specificaties

Isbn
9789070403522
Uitgever
Verloren b.v., uitgeverij
Druk
1e
Verschenen
01-01-2004
Taal
Nederlands
Bladzijden
414 pp.
Bindwijze
Paperback
Genre
Geschiedenis

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over boeken

Koop uw boeken bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,- (in de algemene webwinkel, binnen Nederland).
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling
  • (We werken aan een mooiere winkel op het Spui. Door de verbouwing kan het zijn dat onze levertijden afwijken. Onze excuses daarvoor.)
MINDBOOKSATH : athenaeum