Amsterdamse Gouden Eeuw Reeks Soldiers at Leisure

Amsterdamse Gouden Eeuw Reeks Soldiers at Leisure the guardroom scene in Dutch genre painting of the Golden Age Jochai Rosen

De eerste studie die de kenmerken van het 'cortegaerdje' definieert en de herkomst en ontwikkeling van deze schildertraditie rijk geïllustreerd in beeld brengt.

Het wachtlokaal, ook wel bekend als 'cortegaerdje', was een succesformule in de genreschilderkunst uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Het zijn tafereeltjes van soldaten die in hun vrije tijd kaarten, drinken, slapen of rotzooien met dames. Ten tijde van de oorlog in de Lage Landen ontstond dit originele concept in het snelgroeiende Amsterdam van 1620 en verspreidde zich vandaar naar andere Hollandse en Vlaamse steden, en vervolgens tot over de grens. In de negentiende eeuw werd het cortegaerdje weer een populair thema voor schilders door heel Europa. Jochai Rosen laat zien dat het cortegaerdje een Nederlandse visuele traditie is die de tand des tijds heeft doorstaan. 'Soldiers at Leisure' is de eerste studie die de kenmerken van het cortegaerdje definieert en de herkomst en ontwikkeling van deze schildertraditie rijk geïllustreerd in beeld brengt.

Niet leverbaar

Deze titel is momenteel niet te bestellen.

Specificaties

Isbn
9789089642042
Uitgever
Amsterdam University Press
Druk
1e
Verschenen
01-12-2010
Taal
Engels
Bladzijden
220 pp.
Bindwijze
Hardcover
Genre
Kunsttheorie/geschiedenis

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over boeken

Koop uw boeken bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,- (in de algemene webwinkel, binnen Nederland).
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling
MINDBOOKSATH : athenaeum