Miniaturen reeks Albrecht Dürer in de Nederlanden

Miniaturen reeks Albrecht Dürer in de Nederlanden een reisverslag Marty Bax

Reeks: Miniaturen reeks (35)

Een reisverslag

Marty Bax

Albrecht Dürer (1471-1528) maakte in 1520-1521 een verslag van zijn reis door de Nederlanden. Het is een belangrijk historisch document: het eerste overgebleven egodocument van een Europese kunstenaar.

Dürers reisverslag vermeldt merendeels droge feiten, maar die zijn heel interessant. Ze geven aan waar zijn grootste belangen lagen: inspiratie en impulsen opdoen en verwerken; contact leggen met collega-kunstenaars; zijn markt uitbreiden via bestaande netwerken onder de Europese adel en de handelselite van Antwerpen en Brussel. Etsen, houtgravures en schilderijen vinden hun weg onder deze groepen als betaling voor bewezen diensten, genoten gastvrijheid, tekenen van erkentelijkheid of gewoon via verkoop.

Dürer was de eerste kunstenaar met een modern gevoel voor ondernemerschap. Hij was buitengewoon getalenteerd, maar wist dat ook goed uit te buiten. Hij koos een niche in de markt, waarmee hij omstreeks 1500 vrijwel op slag beroemd werd: grafiek. Dat zorgde voor een grote verspreiding van zijn werk. Dürer signeerde alle werken en behield de blokken in eigen bezit, en daarmee de controle over de auteurs- en gebruiksrechten.


128 pagina's
Geheel in kleur, gebonden met rood linnen en voorzien van leeslint.

Niet leverbaar

Deze titel is momenteel niet te bestellen.

Specificaties

ISBN
9789061091158
Uitgever
Bekking & Blitz uitg.
Druk
1e
Verschenen
01-12-2010
Taal
Nederlands
Bladzijden
128 pp.
Bindwijze
Hardcover
Genre
Geschiedenis

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over boeken

Koop uw boeken bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,- (in de algemene webwinkel, binnen Nederland).
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling
MINDBOOKSATH : athenaeum