Nooit meer met je mond vol tanden!

Nooit meer met je mond vol tanden! een toesprakenboekje Piet van Sterkenburg ; Ed Landman

Voel je bij het afscheid van een collega ook wel eens intuïtief de teleurstelling van de vertrekker als niemand het aandurft om hem of haar uitgebreid toe te spreken en lof toe te zwaaien? Had je niet graag opgestaan en gesproken? als je het maar zou kunnen en durven? Je tong verloren hebben voor een klein of groot publiek kan een frustrerende handicap zijn. Een woord van dank uitspreken bij de begrafenis van een goede vriend zal je minder zwaar vallen als je de zekerheid van een passende toespraak in je binnenzak draagt.
Dit boekje is een hulpmiddel om die toespraak te maken of te verbeteren. Het gaat in op de belangrijkste bouwstenen ervoor, geeft een antwoord op de vraag waar je je materiaal kunt vergaren en hoe je je woorden kunt structureren en stofferen. Daarnaast biedt het vele voorbeelden, die een eerste handreiking kunnen zijn, maar die vooral willen uitnodigen jouw creativiteit te gebruiken om gelijksoortige composities te maken.
Een beperking tot hoofdzaken was de opgave. Voor stilistische salto’s en acrobatiek moet men te rade gaan bij andere leermeesters. Wat onze toespraken wel willen laten zien, is de noodzaak van een elementaire structuur om de toehoorders te kunnen behagen, te ontroeren, te doen schaterlachen of tussen uitersten heen en weer te slingeren. Want spreken, zegt het spreekwoord, is zilver, maar er zijn van die momenten dat het ook aanvoelt als bladgoud.

Ed Landman (1955) is neerlandicus, auteur en directeur van Hogeschooltaal.nl

Piet van Sterkenburg (1942) is neerlandicus en auteur van verschillende boeken over taal, onder andere van 'Een kleine taal met een grote stem: Hedendaagse Nederlands'.

Niet leverbaar

Deze titel is momenteel niet te bestellen.

Specificaties

ISBN
9789055947706
Uitgever
Scriptum
Druk
1e
Verschenen
01-12-2010
Taal
Nederlands
Bladzijden
151 pp.
Bindwijze
Paperback
Genre
Economie
Illustraties
Elleke van Kruijssen

Delen op

Meer op Athenaeum.nl over boeken

Koop uw boeken bij Athenaeum

  • Gratis verzending vanaf € 20,- (in de algemene webwinkel, binnen Nederland).
  • Vertrouwde service, veilige afhandeling
MINDBOOKSATH : athenaeum