Haarlem tipt

De tip van Jessica: Trashures: The Beauty of Useless Stuff

16 augustus 2016

Loopt u ook vaak met uw neus vlak boven de straatstenen op zoek naar schatten? Dan is dit magazine echt iets voor u. Kunstenaars tonen wat zij maken met spullen die zij op straat vinden. Ze vertellen over hun werk. En ze laten zien wat zij met al die rotzooi creëren. Want wat voor de een afval is, is voor de ander het begin van iets moois. Dat werkt inspirerend.

Dus als u tijdens uw vakantie even geen zin meer heeft in nog een boek dan maakt u gewoon een campingmuseum en toont u de opbrengst van een uurtje strandjutten. Of u rijgt wat schelpjes, botjes en steentjes aan een touwtje en klaar is uw ketting. Verzamel stokjes, kijk er twee keer naar en u zult met behulp van wat verf elk takje in een vogeltje kunnen doen veranderen. Gezichten van elastiekjes, snoepjes, wattenstaafjes: kom maar door met uw fantasie. Sommige projecten vergen wat meer geduld, zoals het borduren op een autodeur, maar inspiratie genoeg in dit blad, ook voor na de vakantie dus. Een goed voornemen. Dat is dit tijdschrift eigenlijk. Veel plezier!

De tip van Fons: Nulpunt

07 juli 2016

De roman van Don Delillo is een van de indrukwekkendste boeken die ik onlangs gelezen heb. Het speelt zich af in een geheime instelling, een soort 'James Bond-achtige' omgeving waar lichamen worden ingevroren en bewaard tot het moment waarop de wereld medisch er klaar voor is om een nieuw leven te omarmen.

De zoon van de investeerder vertelt zijn verhaal, hij probeert te begrijpen wat de drijfveer is om te kiezen voor deze wijze van levensbeëindiging en dichter bij zijn vader te komen. Ross' vrouw (Artis) heeft een ongeneeslijke ziekte en zal haar lichaam laten invriezen. Dat is haar bewuste keuze. Het langzaam en bewust afscheid nemen is een belangrijk en emotioneel stuk in deze roman.

Ross kan niet verder zonder Artis, zijn liefde voor haar doet hem besluiten om met haar me te gaan naar de onsterfelijkheid.

Tegen de zin van Jeffrey ontstaat het verhaal van vechten, emotie en de wil om alles tegen te houden en terug te draaien.

De schrijver laat je nadenken over het levenseinde, het heroverwegen ervan en het futuristische gegeven dat het lichaam weer zal verrijzen in een universum en op een andere wijze.

Ik heb het gelezen in een week dat we afscheid namen van een vader (88) weggerukt van zijn vrouw (86) waar je dan anders over gaat nadenken, het samen afscheid nemen en de voorbereiding op die tocht naar onsterfelijkheid.

Daarmee zorgt het boek voor het beste boek wat ik gelezen heb in de afgelopen maanden, veel verrassingen ook humoristisch en heel ontroerend.