Haarlem tipt

De tip van Jessica: Trashures: The Beauty of Useless Stuff

16 augustus 2016

Loopt u ook vaak met uw neus vlak boven de straatstenen op zoek naar schatten? Dan is dit magazine echt iets voor u. Kunstenaars tonen wat zij maken met spullen die zij op straat vinden. Ze vertellen over hun werk. En ze laten zien wat zij met al die rotzooi creëren. Want wat voor de een afval is, is voor de ander het begin van iets moois. Dat werkt inspirerend.

Dus als u tijdens uw vakantie even geen zin meer heeft in nog een boek dan maakt u gewoon een campingmuseum en toont u de opbrengst van een uurtje strandjutten. Of u rijgt wat schelpjes, botjes en steentjes aan een touwtje en klaar is uw ketting. Verzamel stokjes, kijk er twee keer naar en u zult met behulp van wat verf elk takje in een vogeltje kunnen doen veranderen. Gezichten van elastiekjes, snoepjes, wattenstaafjes: kom maar door met uw fantasie. Sommige projecten vergen wat meer geduld, zoals het borduren op een autodeur, maar inspiratie genoeg in dit blad, ook voor na de vakantie dus. Een goed voornemen. Dat is dit tijdschrift eigenlijk. Veel plezier!

De tip van Lotte: Another Escape

01 augustus 2016

Altijd als Another Escape weer in de winkel ligt word ik zó blij. Het blad verschijnt tweemaal per jaar en wordt op kleine schaal uitgegeven, waardoor het altijd weer een beetje een verrassing is wanneer het in de winkel ligt. Maar Another Escape is het wachten waard. De altijd mooie omslagfoto’s en de strakke grafische vormgeving alleen al zijn een lust voor het oog. Maar de inhoud mag er ook zijn.

Zelf categoriseren de makers het blad als een mix van ‘outdoor lifestyle, creative culture, sustainable living’, maar het is meer dan dat. Ieder nummer draait om één specifiek thema, waarbij het thema volledig wordt uitgeplozen vanuit vier verschillende perspectieven:  ‘inspiration’, ‘exploration’, ‘process’ en ‘response’. De thema’s zijn origineel en breed opgezet, een mix van interviews en achtergrondartikelen. Ook daarom is het altijd plezierig het blad te openen: welk onderwerp wordt dit half jaar aangesneden?

Another Escape #7 is net uit en gaat over ‘The Natural World’. In drie secties wordt ingegaan op de liefde voor planten, het eiland Borneo en het natuurkennerschap.

De liefde voor planten wordt uitgediept aan de hand van artikelen over illegale handel in bijzondere planten, een plantenverzamelaar voor The Royal Botanical Garden Kew, een botanist in Catalonië en een verzameling groene interieurs.

Borneo is bij uitstek de plek om de wonderen van de natuur te ontdekken, dit aan de hand van artikelen over verschillende delen van het regenwoud, de wetlands, orang-oetans, een heilige berg en eco-toeristische bestemmingen. De prachtige foto’s maken dat je met slechts het lezen van de artikelen in je hart al een beetje in Borneo bent.

Ten slotte een collectie artikelen over natuurkennerschap: de waarde van nieuwsgierigheid, Alfred Russel Wallace, fossielenjacht aan de Zuid-Engelse kust en rariteitenkabinetten.

Het lezen van Another Escape is precies wat de titel belooft: een ontsnapping uit de werkelijkheid, maar dan net even anders. Net een andere invalshoek, net een andere bestemming, veel nieuwe ideeën. En diegenen die geïnspireerd worden door de artikelen over Borneo en Alfred Russel Wallace lezen deze editie van Another Escape, ook het boek Reizen tussen de lijnen van Alexander van Reeuwijk. Of gaan er zelf naar toe!

 

 

 

 

De tip van Fons: Nulpunt

07 juli 2016

De roman van Don Delillo is een van de indrukwekkendste boeken die ik onlangs gelezen heb. Het speelt zich af in een geheime instelling, een soort 'James Bond-achtige' omgeving waar lichamen worden ingevroren en bewaard tot het moment waarop de wereld medisch er klaar voor is om een nieuw leven te omarmen.

De zoon van de investeerder vertelt zijn verhaal, hij probeert te begrijpen wat de drijfveer is om te kiezen voor deze wijze van levensbeëindiging en dichter bij zijn vader te komen. Ross' vrouw (Artis) heeft een ongeneeslijke ziekte en zal haar lichaam laten invriezen. Dat is haar bewuste keuze. Het langzaam en bewust afscheid nemen is een belangrijk en emotioneel stuk in deze roman.

Ross kan niet verder zonder Artis, zijn liefde voor haar doet hem besluiten om met haar me te gaan naar de onsterfelijkheid.

Tegen de zin van Jeffrey ontstaat het verhaal van vechten, emotie en de wil om alles tegen te houden en terug te draaien.

De schrijver laat je nadenken over het levenseinde, het heroverwegen ervan en het futuristische gegeven dat het lichaam weer zal verrijzen in een universum en op een andere wijze.

Ik heb het gelezen in een week dat we afscheid namen van een vader (88) weggerukt van zijn vrouw (86) waar je dan anders over gaat nadenken, het samen afscheid nemen en de voorbereiding op die tocht naar onsterfelijkheid.

Daarmee zorgt het boek voor het beste boek wat ik gelezen heb in de afgelopen maanden, veel verrassingen ook humoristisch en heel ontroerend.