Leesfragment: Ravijn

07 september 2016 , door Jasper van Buren
| |

Jasper van Buren debuteert deze maand met Ravijn. Wij publiceren twee korte fragmenten.

'Als je niet meer terug kunt, hoef je nog niet te ver te gaan'

Thomas komt uit een van de betere wijken van het naoorlogse Rotterdam. Meer uit onvermogen dan onwil ontpopt hij zich tot einzelgänger die, hoewel hij zeker ambities heeft, maatschappelijk dreigt te mislukken. Een laatste kans dient zich aan. Met zijn vriendin Jet vertrekt hij naar het subtropische Tenerife waar hij gaat werken voor een Brits-Nederlandse firma. Het zijn de nadagen van de dictatuur, generaal Franco is nog aan de macht, maar dat interesseert de apolitieke Thomas weinig. De fascisten neemt hij sowieso niet serieus - totdat hij verliefd wordt op Nuria, de vrouw van Ramón.

Jasper van Buren (Schiedam, 1970) studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is al jarenlang werkzaam als copywriter bij reclamebureaus. Zijn interesse in film, literatuur en alles wat niet Nederlands is, is direct terug te vinden in zijn werk. Ravijn is zijn debuutroman.

 

Ramón trok zijn dikke portefeuille en legde hem opengeklapt naast mijn bord. Twee zwart-wit portretfotootjes. Een van een kind en een van een vrouw.
De echtgenote van Ramón had het type schoonheid waar mannen disfunctioneel van worden. Het was haast moeilijk om naar de brunette te kijken. Ik wist dat we elkaar op een dag zouden ontmoeten en van die gedachte alleen al werd ik zenuwachtig.
'Leuk,' zei ik.
Ramón nam de portefeuille terug. 'De twee liefdes van mijn leven.'

*

Af en toe stond ik stil om, in weerwil van Jims advies, een blik op de zee te werpen, het gevaar in de ogen te kijken. Dan snel verder. Mijn knieholtes waren koud en de achterkant van mijn dijen en kuiten kriebelde.
Hoe bang om te springen moest je zijn voordat je echt sprong? De bevrijding van het zweven was zeker groot en misschien viel de landing ook wel mee.

 

© Jasper van Buren 2016

Delen op

Gerelateerde boeken

MINDBOOKSATH : athenaeum