Leesfragment: De Amsterdame

11 september 2018 , door Mirjam Deen en Lisa Maschhaupt
| | |

Na het succes van How to be Parisian vonden Mirjam Deen en Lisa Maschhaupt dat het hoog tijd werd voor een Amsterdamse versie. Donderdag 13 september wordt De Amsterdame gepresenteerd bij Athenaeum Boekhandel en Nieuwscentrum. Lees nu alvast een fragment!

Waarom zou je een Parisienne willen zijn als je het leven tegemoet kunt gaan als een Amsterdame? En daarvoor hoef je echt niet in onze hoofdstad te wonen, in iedere vrouw schuilt een Amsterdame.

Dit is een handboek voor alle vrouwen die het leven met charme en een dikke vette knipoog tegemoet willen gaan. Op sneakers in plaats van hoge hakken en met bitterballen in plaats van crudité. Na het succes van How to be Parisian vonden Mirjam Deen en Lisa Maschhaupt dat het hoog tijd werd voor een boek over de Amsterdame, een nu nog onbekende term in de Dikke van Dale. Ze heeft stijl, maar maling aan etiquette. En verkiest een bitterbal any day boven een lepel kaviaar. Wie is de Amsterdame? Wat eet ze, en waar? Hoe gedraagt ze zich op een eerste date? In De Amsterdame zijn alle levenswijsheden, ongemakkelijke situaties en ongeschreven regels gebundeld. Aan bod komen haar liefdeslessen, leefstijl, eetgewoontes, liefde voor wijn en de inhoud van haar (koel)kast. Het zijn regels die je aan je laars kunt lappen, maar laat Mirjam en Lisa je dan tenminste vertellen waar je die laars kunt kopen.

 

De Amsterdame

Een Amsterdame is het coolste meisje uit de klas. Niet per se de knapste, de dunste of de populairste, maar absoluut de coolste.

De Amsterdame is eigenwijs en leeft haar leven zoals zij dit wil. Bevalt het je niet? Dan loop je maar lekker door. Overigens geldt dit voor vreemden en niet voor vrienden, want niemand is haar zo lief als de mensen om haar heen.

Ze is verstrooid en komt vaak te laat, of liever gezegd, ze loopt soms wat vertraging op. Wanneer ze binnenvalt, vertelt ze, na haar excuses te hebben gemaakt, uitgebreid waarom ze te laat is. Dit is altijd een geloofwaardig verhaal met veel op waarheid beruste feitjes.

De Amsterdame herken je aan een grote portie zelfspot. Ze doet haar best een goed mens te zijn, maar ziet tegelijkertijd ook haar eigen tekortkomingen. En dat zijn er niet weinig. Onhandigheid en het ontbreken van tact bijvoorbeeld. Van haar psycholoog moet ze deze eigenschappen dan ook omarmen in plaats van veroordelen. Niet te streng zijn voor jezelf, anders stel je jezelf constant teleur. En daar wordt niemand een leuker mens van.
Ze is directer dan Hans Teeuwen, maar verovert toch je hart. Met gestrekt been erin, maar dan wel uit enthousiasme.

Ze lacht veel en neemt alles met een korreltje zout. Stamppot met extra worst en een rack spareribs van De Klos zijn aan haar wel besteed. Ze is dan ook geen vegetariër. Te ongezellig. En haar leven draait om gezelligheid.

 

Amsterdamse humor

Humor zit de Amsterdame in het dna. Ze lacht graag en hard om de blunders van een ander. Vooral om die van haar beste vrienden. Bij leedvermaak ervaart ze hetzelfde geluk als bij het eten van een kakelverse kalfskroket. Niks lekkerders dan te beseffen dat een ander er slechter aan toe is dan zij, waardoor ze haar eigen situatie weer kan relativeren. Niet voor niks kijkt ze graag naar Temptation Island*.

De Amsterdame houdt ervan haar vrienden in de zeik te nemen. Zo lacht ze hartelijk als haar beste vriend aan komt rijden op zijn nieuwe elektrische step. Wat dacht hij toen hij deze (mis)koop deed?
De Amsterdame heeft wel een heel grote bek, maar ook een hart van goud. Zo zal ze diezelfde beste vriend uiteraard helpen bij het verkopen van de step zodra hij spijt heeft gekregen van zijn aankoop.

Gelukkig heeft de Amsterdame ook het vermogen om de spot met zichzelf te drijven. Ze zet zichzelf graag te kijk om anderen de wind uit de zeilen te nemen. Ze maakt veel liever zelf een grap over de enorme wallen onder haar ogen dan dat ze haar vrienden laat grollen over haar brakke hoofd.

Ook aan cynisme ontbreekt het haar niet. Ze geniet ervan mensen te choqueren. Uit onderzoek zou blijken dat er een bepaalde mate van intelligentie nodig is om de speelse fictie van zwarte humor te begrijpen. Oftewel, goed nieuws voor de Amsterdame. De enige kunst is haar publiek goed in te schatten. Het is wel eens voorgekomen dat ze een grapje maakte aan tafel over een natuurramp met een publiek dat daar absoluut niet van gediend was. Lees: een publiek zonder gevoel voor humor.

* Noot van de schrijvers: Populair programma onder hoogopgeleiden.

 

Goud

De Amsterdame houdt van goud. Gouden kettingen, gouden ringen en een gouden horloge. Iedere dag én ’s nachts.

Een armband geërfd van haar favoriete oma. Een ring gekregen van een ex-partner. Een naamketting met willekeurige naam. Nog een blinkerring gekregen van een andere partner. Door de jaren heen heeft ze heel wat goud verzameld.

Ook mag ze van zichzelf één keer per jaar iets moois uitzoeken bij haar favoriete juwelier Lyppens.
De winkel in de Langebrugsteeg waar ze na het groeten van de meneer van de beveiliging via de dubbele deur binnenloopt, is een heus uitje. De heerlijke sfeer en de goede service zijn leuk, maar veel belangrijker nog: de juwelen van Lyppens zijn als nergens anders.
Haar jaaromzet bepaalt uiteindelijk de kostbaarheid van het aan te schaffen pronkstuk. Ze mag voor 1 procent van haar jaaromzet iets kopen. Hard werken loont dus wel degelijk.

Het liefst ziet ze haar partner ook gehuld in goud. Een gouden schakelketting, een zegelring of gewoon een gouden tand.

Oh en heb je ruziegemaakt met een Amsterdame…

 

TIPS VAN DE AMSTERDAME

GOUD

Nieuwe gouden items aanschaffen doet ze met veel liefde bij de volgende adressen:

Juwelier Lyppens
De allerbeste service van typische Amsterdames en de allermooiste oude en nieuwe juwelen.

Golden Noodle
Naamkettingen, Amsterdammertjes voor om je nek en ghetto hoops. Sieraden geïnspireerd op de straat.

Eenvoud
Familiebedrijf met zelfgemaakte sieraden. Oud goud kun je hier laten omsmelten tot een verlovingsring zoals die van Mary-Kate Olsen.

Stadsbank van Lening
Zowel voor in- als verkoop. Voordelig goud, en een zalige ervaring.

Bodes & Bode in de Cornelis Schuytstraat
Prinses Diana staat op een werk van Warhol afgebeeld met een van hun sieraden, een diamanten collier met bijpassende oorhangers.

 

[...]

Copyright © 2018 Mirjam Deen en Lisa Maschhaupt

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum