Leesfragment: Fallen Leaves

24 maart 2018 , door L.H. Wiener
| | | | | |

Zondag 25 maart om 15.00 uur is L.H. Wiener te gast bij Athenaeum Boekhandel Haarlem. Schrijver Joubert Pignon gaat met hem in gesprek over zijn werk, Erna Staal (oud-redacteur van L.H. Wiener) en P.F. Thomese (collegaschrijver) lezen aan hen gerichte brieven voor. Vandaag mogen we al drie brieven brengen - als voorproef.

L.H. Wiener, de levende legende, heeft een nieuw, allesoverkoepelend boek uitgebracht. In Fallen Leaves zijn de brieven die hij tussen 1966 en 2016 aan vrienden, vijanden, bekenden en schrijvers schreef, verzameld. Het boek leest als een portret van een man die anderen zonder moeite de maat neemt, maar ondertussen zichzelf niet spaart. Drinkend richt hij zichzelf bijna steeds ten gronde, maar schrijvend raapt hij zich weer op.

'Fallen leaves is een nieuwe aanleiding om onze hoed af te nemen voor Wieners oeuvre’  - de Volkskrant **** 

N.B. Eerder publiceerden wij voor uit Wieners roman In zee gaat niets verloren.

 

Erna Staal

Mijn redacteur bij uitgeverij Contact als opvolgster van Sander Blom. Een goud wijf, met wie ik gedurende een jaar of vijftien heb samengewerkt en waarbij soms de papieren door het kantoor vlogen. Wij hadden, om haar eigen woorden te gebruiken: een huwelijk zonder seks. Zo kan het dus ook.

Haarlem, 30 december 2001

Beste Erna,

Toen de auteur J.K. Rowling er nog niet was, zwierf ik al rond in de Zandvoortse duinen en verkeerde daar met de vogels, alle vogels in het algemeen, maar de uilen in het bijzonder, zoals uit bijgaande foto moge blijken. Hij is genomen omstreeks 1960 en toont de auteur L.H. Wiener, die toen nog Lodewijk Wiener heette, op vijftienjarige leeftijd.

L.H. Wiener, vijftien jaar, met uil.

We hebben het er niet meer over gehad, maar deze foto gebruiken als vignet voor Nestor lijkt mij inmiddels geboden. In een vervelende droom vannacht las ik een aantal kritieken op mijn weerbarstige boek. Daarin werd mij verweten dat ik op het succes van Harry Potter wilde meerijden.

L.H. Wiener moet ook zo nodig een uil hebben, want uilen doen het op dit moment goed in de literatuur. Dat werk. Je kan er bijna op wachten.
Gebruiken wij echter deze foto, in verkleinde en bewerkte versie (hij is nogal donker) dan ben ik tenminste van die shit gevrijwaard.

Wil je dit verzoek van mij met klem bespreken met Mizzi?

Hartelijke groet,
Lodewijk

 

P.F. Thomése

Eerste contact met Frans Thomése, naar aanleiding van Erna Staals verzoek om het nieuwjaarsgeschenk van uitgeverij Contact op waarde te schatten.

Haarlem, kerstavond 2002

Geachte heer Thomése,

Het is nu kerstavond, vijf minuten over tien.

Eerder deze dag las ik Schaduwkind, dat ik via mijn uitgever kreeg toegestuurd.

Via Louis Ferron heb ik uw adres verkregen.

In hoeverre literatuur ‘echt’ is vormt een eis. (‘Echt’ betekent dan authentiek, inleefbaar, zuiver.)

In hoeverre literatuur ‘echt gebeurd’ is vormt een extra.
Dit willen ontkennen is onzin.

De onderlinge versterking van beide elementen kan tot de grootste literatuur leiden die mensenhanden vermogen te schrijven.

Het gaat hierom:

Ik kan mij geen enkel ander geschrift te binnen brengen dat mij ooit meer heeft ontroerd.

Dit wilde ik u laten weten.

Met hoogachting,
Lodewijk Wiener

 

A.L. Snijders

Joubert Pignon, door mij als redacteur van het literaire blad KortVerhaal, ‘ontdekt’.

30 augustus 2012

Dag A.L.,

Anton Dautzenberg heet Anton van zijn voornaam.
Een gevoelige jongen, die behoorlijk geschoffeld is.
Een goede vriend van Joubert Pignon, die ook niet goed wijs is.

Aardige jongens, kortom, met veel talent.

Lood

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum