Leesfragment: De boom met het oor

06 mei 2019 , door Annet Schaap
|

Morgen verschijnt het nieuwe boek van Annet Schaap, De boom met het oor, met illustraties van Philip Hopman. Wij brengen vandaag pagina één.

Een kleine jongen kan niet wachten om na schooltijd te vertellen wat hij die dag voor bijzonders heeft ontdekt. Maar zijn ouders zijn aan het werk en om hem heen heeft iedereen het te druk om naar de jongen te luisteren. Zelfs de vogels, insecten en honden in het park hebben geen tijd voor hem. Wel vertellen ze over de allerhoogste boom van het park. Want wat de mensen niet weten, maar alle dieren wel, is dat er in de stam van de boom een oor zit. Een oor dat echt luistert…

Gouden Griffel-winnaar Annet Schaap schreef een ontroerend verhaal voor klein en groot, over opgroeien en het belang van een luisterend oor. Met illustraties van grootmeester Philip Hopman.

 

Uit: Annet Schaap, De boom met het oor

De allerhoogste boom in het park torent met gemak boven alle andere uit.
Zijn takken lijken wel tot in de wolken te reiken, geen vijf mensen samen kunnen zijn stam omspannen.
Leg je hoofd in je nek en kijk. Wat een reus.

Wat de mensen niet weten, maar de dieren allemaal wel, is dat in de stam van de boom, zo halverwege, een oor zit. Een oor dat echt luistert.
Het kan het gras horen groeien, de wind horen ritselen, het kan het kleinste vogeltje horen zeuren om een worm. Als het nog beter luistert, hoort het oor hoe, ver beneden, zijn wortels zich de grond in boren, voorbij de woelende wormen, voorbij de kabels met telefoongesprekken, ver voorbij de buizen met het vuile water van de mensen, daar groeien ze geruisloos dieper en dieper.

 

© Annet Schaap
Illustraties © Philip Hopman

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum