Leesfragment: Handboek voor de burger in tijden van corona

| | |

Nieuw in de webwinkel: het e-book Handboek voor de burger in tijden van corona, door Henk Rijks, Roeland Stekelenburg en Tijs Koelemeijer. Lees bij ons het tweede hoofdstuk!

Ineens was het er: het coronavirus, en zon beetje alles wat je gewend bent loopt ineens anders of is zelfs verboden. Hoewel de media doorlopend verslag doen van het laatste nieuws blijven er veel vragen over. Vooral van praktische aard. Wat moet je doen als je denkt dat je besmet bent? Thuiswerken, hoe plan je dat? En nu de scholen dicht zijn, wat doe je met de kinderen? Hoe bestrijd je verveling en hoe vermijd je hamstergedrag? Henk Rijks, Roeland Stekelenburg en Tijs Koelemeijer verdiepen zich al enige tijd in hoe te leven en overleven in tijden van crisis, en stelden deze handige gids samen met tips om het hoofd koel te houden.

 

2. Wat moet je doen als je niet weet waar te beginnen?

Nu het nieuws en het dagelijks leven totaal worden beheerst door het coronavirus, lijkt het wel alsof er verder niks in de wereld gebeurt. Voeg daarbij het aanhoudende bombardement van nieuws, geruchten, extra bulletins en ga zo maar door, en het is begrijpelijk dat je soms overvoerd raakt en niet weet wat je moet doen. Daarom een paar tips op een rijtje.

  • Haal diep adem. Dat is sowieso een probaat middel tegen stress, dus altijd aan te bevelen in tijden van oplopende spanning. Het zorgt er ook voor dat je weer helder kunt nadenken.
  • Probeer de impact op je eigen leven en dat van je naasten in te schatten. Ga bijvoorbeeld door je agenda heen voor de komende weken, en vraag je af welke geplande activiteiten je waarschijnlijk beter kunt afzeggen. Of welke activiteiten er zeker gecanceld gaan worden. Bijvoorbeeld als je een kaartje voor een concert of voorstelling hebt. Of net een familiereünie had gepland. Jammer, maar het is even niet anders.
  • Maak een persoonlijk actieplan. Probeer na te gaan wat je de komende dagen had moeten doen, wat daarvan haalbaar is, en schat in hoe urgent die zaken zijn. Kun je ze uitstellen, doe dat dan, totdat er meer duidelijkheid is. Licht anderen in en betrek ze bij je plannen. Voel je niet schuldig als jij degene bent die als eerste een afspraak afzegt; de meeste mensen zullen er precies zo over denken. Laat je wat dat betreft ook niet te veel leiden door sociale druk (‘O, wat ongezellig, want we zouden toch…’) en antwoord dat je besluit vaststaat, en dat jij denkt dat dat het beste is.

Opmerkingen die je het beste kunt negeren zijn:

  • O, maar jij bent toch hartstikke gezond, jou kan niets overkomen!
  • Maar ik heb het al gehad, en dat virus is nu uitgewerkt, dus je kunt best even langskomen.
  • Maar wij zitten niet in de risicogroepen, het is alleen voor bejaarden dodelijk.
  • Maar kinderen zijn niet vatbaar.

Simpele stelregel: volg de aanwijzingen van het RIVM op, en liefst ook als het gaat om niet-bindende adviezen. Blijf thuis, beperk sociale contacten tot het hoogst noodzakelijke. Of zoek een alternatief (zoals appen, bellen, video).

  • Bereid je voor op een langdurige periode van ontregeling. Oftewel: ga er niet van uit dat volgende week weer alles back to normal is, ook niet zodra het aantal besmettingen terugloopt. Zeker gezien het wereldwijde karakter van de crisis zal het een tijd duren voordat iedereen en alles zich heeft aangepast aan de nieuwe werkelijkheid. Lichtpuntje: iedereen is zich veel meer bewust van het belang van goede hygiëne en het regelmatig wassen van de handen. Johan Cruijff zou er zeker iets raaks over gezegd hebben.
  • Zorg voor voldoende ontspanning. Piekeren draagt zeker niet bij aan een oplossing, integendeel. Mediteer, bijvoorbeeld met de geweldige app Calm, waarmee je de basisbeginselen zo onder de knie krijgt. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, ook als je niet buiten of in teamverband kunt sporten. Installeer bijvoorbeeld een app als Seven Minute Workout die je helpt fit te blijven, ook als je op een flatje van 25m2 woont. Drink niet te veel, en beperk de inname van drugs.
  • Inventariseer wat je aan noodzakelijke spullen in huis hebt en maak op basis daarvan een lijst met zaken die je moet aanvullen. We doelen daarbij natuurlijk op levensmiddelen, zeep, schoonmaakmiddelen en zeker ook op medicijnen. Je zult er verbaasd van staan hoeveel je eigenlijk al in huis hebt. Hiermee voorkom je dat je als een ongeleid projectiel dingen gaat kopen die je waarschijnlijk niet eens nodig hebt. Denk aan de irrationele run op wc-papier en andere vormen van hamsteren. Bovendien is het grootschalig inslaan van spullen een aanslag op je bankrekening, dus heel verstandig is het niet.
  • Regel herhaalrecepten voor medicijnen die je echt nodig hebt, tenzij je natuurlijk nog voor een halfjaar voorraad hebt. De meeste huisartsenposten hebben het altijd al razend druk, en nu helemaal, dus als je zo’n recept online kunt aanvragen, doe dat dan vooral. Je bespaart er een hoop tijd en werk van de assistenten en/of artsen mee.
  • Zorg voor routine. Routine biedt houvast, en zorgt ervoor dat je je minder zorgen maakt en beter kan dealen met eventuele tegenslagen. Sta dus op op dezelfde tijd als normaal, blijf niet eindeloos in bed liggen, probeer zo veel mogelijk aan te sluiten bij je pre-coronadagindeling.


© Henk Rijks, Roeland Stekelenburg en Tijs Koelemeijer
Omslagontwerp Tijs Koelemeijer
Verzorging e-book Michiel Niesen, Haarlem

pro-mbooks1 : athenaeum