Leesfragment: Treurtrips

| |

Voor vakantiegeluk hoef je niet ver te reizen — als je een goed boek bij je hebt. (Her)ontdek Nederland met onze boekentips, bijvoorbeeld met Treurtrips van Mark van Wonderen en Yolanda Huntelaar. Fragment!

Nederland is een mooi land, maar wel een heel erg aangeharkt land. Over elke vierkante meter is nagedacht en zijn talloze bestemmingsplannen geschreven. Zodra in ons land een plek dreigt te verloederen, komen gemeentes en projectontwikkelaars onmiddellijk in actie. Daarom moeten we de plekken omarmen die zich niks van die Hollandse regelzucht lijken aan te treffen. Gebouwen die heerlijk onbekommerd staan weg te kwijnen, verloederde winkelcentra waar nog geen grootscheepse renovatieplannen voor zijn opgesteld en badplaatsen die eens iets van grandeur moeten hebben uitgestraald, maar waar nu alleen de snackbar nog goede zaken doet.

Journalist Mark van Wonderen is een groot liefhebber van dergelijke aandoenlijke treurnis en reisde het hele land af om deze plekken vast te leggen. In de reisgids Treurtrips staan de beelden van de mooiste lelijke plekken van Nederland verzameld. Gecombineerd met handige routekaartjes en tips die jouw bezoek aan een plaats die doorgaans maar weinig toeristen trekt tot een groot succes zullen maken.

Inclusief tips en kaarten met inspirerende fiets-, wandel- en scootmobiel routes.

 

Treurtrips: Regio Noord-Nederland. Amsterdam Noord

Ook interessant

  1. Marco’s Grillkippen op Buikslotermeerplein.
  2. Vieze fietsers in landelijk Noord.
  3. Floradorp.
  4. Floradorp.
  5. Club Paradise in de Schaafstraat.
  6. Café La Rosa op Buikslotermeerplein.

Karren door Noord | Cantaroute

De route begint uiteraard op de pont en wel die naar NDSM → MS van Riemsdijkweg → la Klaprozenweg → ra Stenen Dokweg → Meteorenweg → ra Maanstraat → ra Betelgeuzestraat → la Zonneweg → Zonneplein → ra Siriusstraat → Aldebaranplein → Bessenpad → la Pomonastraat → ra Pruimenstraat → ra Abrikozenstraat → la Mandarijnenstraat → ra Dadelstraat → la Werktuigstraat → Kwekerijlaan → Tuinderijlaan → la Paradijsappelstraat → brug over fietspad naar beneden pakken, water oversteken, richting Barkpad → ra Marjoleinstraat → la Floraweg → ra Korenbloemstraat → la Pinksterbloemstraat → ra Campanulastraat → ra Binnenhofstraat → ra Cyclamenstraat → ra Bitterzoetstraat → la Sneeuwbalweg → ra Buiksloterdijk → la naar Buikslotermeerdijk → ra Nieuwe Purmerweg → la naar Loenermark → Buikslotermeerplein → Het Breed → ra Het Laagt → ra Bovenover → la fietspad water over richting Waddenweg → Waddenweg → la Meeuwenlaan → la Schaafstraat → ra Gedempt Hamerkanaal → ra Motorkade → la Meeuwenlaan → IJplein → pont naar Amsterdam CS.

(la = linksaf | ra = rechtsaf)

 

Luistertips

  • Drukwerk – Ik verveel me zo in Amsterdam-Noord
  • THC – Een daggie Tuindorp
  • Jos de Rooij – Buikslotermeerplein
  • John le Maire – Mijn Amsterdam-Noord

 

Treurtrips: Regio Midden-Nederland. Nijmegen

Uit: Mark van Wonderen, Yolanda Huntelaar, Treurtrips. (Her) ontdek Nederland: Nijmegen

Van een winkelcentrum kan een enorme schoonheid uitgaan, zeker als het een enigszins gedateerd exemplaar betreft. De vergane glorie van sommige winkelpaleizen is mooi van lelijkheid en de pogingen van eigenaren en winkeliers om er nog iets van te maken vaak aandoenlijk. Combineer dat met de muzak die door de lege gangen schalt en de grote verscheidenheid aan – fotogenieke – bezoekers en je hebt een prima treurtrip te pakken. In deze reisgids worden veel winkelcentra aangeraden, maar geen enkele stad leent zich zo goed voor een complete winkelcentrumtreurtrip als Nijmegen. In deze stad liggen op korte afstand van elkaar enkele droomexemplaren en de omgeving ervan is vaak ook nog zeer de moeite waard om doorheen te struinen.
Het bekendste winkelcentrum in de Waalstad is het uit de jaren zeventig stammende Dukenburg. Het complex is immens groot; veel te groot in ieder geval voor deze tijd van internetaankopen. Zo’n twintig procent van de winkelpanden staat hier leeg en daarom krijgt Dukenburg in 2020 maar weer eens een facelift. De zoveelste. Dit keer wordt de voorgevel strakgetrokken, de glazen overkapping gemoderniseerd en de holle akoestiek in de gangpaden aangepakt. Dit zijn maatregelen om van te gruwen. Het fijne aan dit winkelcentrum is nu juist dat de gevel uit een lappendeken van mislukte bouwstijlen bestaat en dat elke voetstap nog een tijdje dof nadreunt in de vrijwel lege gangen.
De straten rondom het winkelcentrum, allemaal Zwanenveld geheten want zo gaat dat nu eenmaal in Nijmegen, bieden ook genoeg treurmateriaal.
Winkelcentrum Meijhorst is vermoedelijk het meest aandoenlijke winkelcentrum van heel het land. [...]

 

Treurtrips: Regio Midden-Nederland. Van Noordwijk naar Scheveningen

Uit: Mark van Wonderen, Yolanda Huntelaar, Treurtrips. (Her) ontdek Nederland: Noordwijk-Scheveningen

Nee, architectuurliefhebbers zullen niet massaal in extase raken van de bebouwing in kustplaatsen als Noordwijk, Katwijk en Scheveningen. In de oorlog zijn voor de aanleg van de Atlantikwall veel woningen gesloopt en wat er in jaren daarna voor terugkwam, kunnen we maar het beste onder de categorie troosteloos en goedkoop scharen. Het is van die architectuur die het best tot uiting komt op een grauwe, regenachtige dag maar die ook hartje zomer bitter weinig levensvreugde brengt. Voor de gemiddelde mens dan, een treurtripper leeft hier uiteraard van op.
Noordwijk meent zelf dat het meer klasse bezit dan de omliggende badplaatsen en ergens klopt dat wel. Niet voor niks neemt Harry Mens er zijn tv-programma Business Class op en luxehotels als Huis ter Duin en Hotel van Oranje doen ook veel goed voor dit imago. Dat laatste hotel is overigens zo indrukwekkend groot dat Noordwijk wel iets wegheeft van de Belgische kust. Ooit stond er met het Palace Hotel nog een chic hotel aan de Koningin Wilhelmina Boulevard, maar dat werd in 1978 door brand verwoest en tot op de dag van vandaag is het zogeheten ‘Gat van Palace’ een lelijke, onbebouwde vlakte met levensgevaarlijke stenen trappetjes. Iets verderop, aan de Parallel Boulevard, doet een vervallen hotel eveneens nogal afbreuk aan de grandeur die Noordwijk wenst uit te stralen. Afbladderende verf, verrotte balkons en vuile markiezen geven het geheel een smoezelige uitstraling. Volgens omwonenden wonen hier al enkele jaren vele Poolse arbeidsmigranten. En zo zijn er in dit dorp wel meer plekken (Vuurtorenplein!) die gevoelens van neerslachtigheid opwekken en van Noordwijk toch een echte Nederlandse kustplaats maken.
Na een tochtje door de Coepelduynen doemen al spoedig de flats van Katwijk- Noord op. Het contrast tussen de schoonheid van het duingebied en de bebouwing langs de kust is altijd even schrikken. Verder is Katwijk een plaats zonder al te veel poeha. Een stevige fietstocht langs de kust voert vervolgens verder naar het onbetwiste hoogtepunt van deze trip: Scheveningen, het Blackpool van Nederland. Halverwege de rit steekt het reuzenrad op de pier al als waarschuwing boven de duintoppen uit.

 

Luistertips

  • Duo Karst – Waar de blanke top der duinen
  • Maggie MacNeal – Terug naar de kust
  • Helemaal Hollands – Scheveningen
  • Rita Reys – Zon in Scheveningen

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum