Leesfragment: Koken met Athenaeum: het lievelingsrecept van Emma de Thouars

22 augustus 2022 , door Karin Luiten
|

Op zoek naar lekkere recepten? Welkom bij ‘Koken met Athenaeum’. Met enige regelmaat trakteren we je op een favoriet recept van een kookboekenauteur. Ditmaal: Emma de Thouars, culinair schrijver en receptontwikkelaar. Haar Emma's Amazing Asia Vega en Amazing Asia zijn favorieten van ons. Haar lievelingsrecept uit haar 23 augustus te verschijnen boek Tofu is ‘Scrambled tofu met crispy chili’.

Emma de Thouars, foto Sophia van den Hoek

Emma: ‘Het is lastig kiezen wat mijn favoriete recept uit het boek is, maar het gerecht waardoor ik van tofu ben gaan houden is mapo tofu. Ik weet nog heel goed dat ik dit voor de eerste keer at. Niet in de Chinese provincie Szechuan, waar het gerecht vandaan komt, maar in Shanghai. Blokjes zijdezachte tofu dreven in een pittige saus met varkensgehakt en ik kon niet meer stoppen met eten. Voor die tijd had ik niet echt een beeld van tofu, of misschien zelfs een negatief beeld, maar na de eerste hap mapo was ik verslingerd. Dit gerecht is ook het gerecht waardoor ik al mijn vrienden aan de tofu heb gebracht. Een heel goed gerecht om mee te beginnen dus, als tofu-leek.’

Scrambled tofu met crispy chili

In het weekend eet ik mijn standaard ontbijt brood met roerei, chili-crisp en iets frissigs. Bosui, koriander, bieslook of een combinatie, wat ik op dat moment in huis heb. Nou gebeurt het weleens dat ik geen ei in huis heb, maar wel tofu. Dat werkt eigenlijk net zo goed. Vaak doen mensen kurkuma door scrambled tofu, zodat het geel wordt net als ei. Dat vind ik onzin. Tofu is gewoon heel lekker op brood, ook als het wit is. Neem wel soft tofu, die heeft dezelfde structuur als een perfect Baveuse roerei. Als je chili-crisp iets te heftig vindt voor in de ochtend, mag je deze tofu ook op rijst eten, maar ik raad je aan je horizon eens iets te verbreden.

Scrambled tofu met crispy chili. Uit: Emma de Thouars, Tofu.

Personen: 2
Bereidingstijd: 10 minuten

  • 4 plakken goed (zuurdesem)brood
  • olijfolie om in te bakken
  • 200 gram soft tofu
  • 1 eetlepel crispy chili van Lao Gan Ma
  • snuf zout
  • 1/2 theelepel zwarte azijn
  • bosui, bieslook en/of koriander ter garnering

 

Snijd de plakken brood zo recht mogelijk af zodat ze mooi gelijkmatig garen. Verhit een paar eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak hierin het brood in een paar minuten goudbruin. Als je toch niet goed hebt gesneden, druk dan de delen die wit blijven aan met een spatel of keukentang. Haal uit de pan en zet apart.

Verbrokkel intussen de tofu in een kom. Veeg de pan schoon en verhit de crispy chili erin tot je ziet dat hij iets vloeibaarder wordt en begint te borrelen. Voeg de tofu, het zout en zwarte azijn toe en laat het geheel een paar minuten pruttelen. Als het goed is komt er vocht uit de tofu, zorg dat dit vocht allemaal weer is verdampt. Hak intussen de bosui, bieslook en/of koriander (inclusief steeltjes) fijn. Leg het brood op 2 borden, schep de tofu erop, maak af met de bosui, bieslook en/of koriander en serveer.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum