Op zoek naar lekkere recepten? Welkom bij ‘Koken met Athenaeum’. Twee keer per maand trakteren we je op een favoriet recept van een kookboekenauteur. Ditmaal: Francis Kuijk. Ze werd in 2016 bij het grote publiek bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze (online) workshops waarin de Indische keuken centraal staat. In 2019 presenteerde ze Makan mee met MAX! en verscheen het succesvolle Basisboek Indonesisch en in 2020 Bersama. Gedurende de pandemie heeft Francis zich hoofdzakelijk gericht op het geven van online workshops over de zoete lekkernijen uit de Indische keuken. Manis is hét bakboek van de Indische keuken, en uit dat boek kiest ze ‘Koenier-maanzaadcake met gembersiroop’.
N.B. Alle Koken met Athenaeum-recepten vind je hier.
Francis Kuijk:
‘Iedereen thuis heeft wel een cake recept in zijn of haar bak repertoire. Ik dus ook. Heb er een aantal, maar deze met een Indische twist is toch wel een van mijn lievelingetjes. De aardse ondertoon van de koenier samen met de pit van de gembersiroop en vooral de stukjes vind ik echt een genot. Even iets anders dan een gewone cake. En wil je er iets anders bij serveren dan een dot slagroom? Maak eens een mengsel van crème fraîche, vanille en een beetje suiker …. zooo lekker!’
I adore this cake! Deze cake vind ik zelf next level Kue Nenek (kue = cake, nenek = oma). De cake is mals en vol van smaak. Koenier is vaak moeilijk te herkennen als smaak, maar je merkt het in de cake omdat het iets aards, bijna bitter en peperigs brengt en in combinatie met de gembersiroop zal je er nog lang van nagenieten want je mond blijft nog even natintelen na het oppeuzelen van een stuk. Zo’n beetje letterlijk een smeulende smaakexplosie! Oh, en lees de tip over vanille-crème fraîche. Een heerlijk alternatief voor een toefje slagroom.
Voor de gembersiroop
Tip: Soms is een cake behoorlijk zoet. De crème fraîche geeft in zo’n geval een mooi zuurtje om de smaken in balans te brengen. Roer hiervoor een beetje vanille-aroma door wat crème fraîche. Lekker fris bij de cake.