Leesfragment: Koken met Athenaeum: het lievelingsrecept van Francis Kuijk

15 april 2022 , door Francis Kuijk
|

Op zoek naar lekkere recepten? Welkom bij ‘Koken met Athenaeum’. Twee keer per maand trakteren we je op een favoriet recept  van een kookboekenauteur. Ditmaal: Francis Kuijk. Ze werd in 2016 bij het grote publiek bekend als finalist van Heel Holland Bakt. Sindsdien geeft ze (online) workshops waarin de Indische keuken centraal staat. In 2019 presenteerde ze Makan mee met MAX! en verscheen het succesvolle Basisboek Indonesisch en in 2020 Bersama. Gedurende de pandemie heeft Francis zich hoofdzakelijk gericht op het geven van online workshops over de zoete lekkernijen uit de Indische keuken. Manis is hét bakboek van de Indische keuken, en uit dat boek kiest ze ‘Koenier-maanzaadcake met gembersiroop’.

N.B. Alle Koken met Athenaeum-recepten vind je hier.

Francis KuijkFrancis Kuijk:

‘Iedereen thuis heeft wel een cake recept in zijn of haar bak repertoire. Ik dus ook. Heb er een aantal, maar deze met een Indische twist is toch wel een van mijn lievelingetjes. De aardse ondertoon van de koenier samen met de pit van de gembersiroop en vooral de stukjes vind ik echt een genot. Even iets anders dan een gewone cake. En wil je er iets anders bij serveren dan een dot slagroom? Maak eens een mengsel van crème fraîche, vanille en een beetje suiker …. zooo lekker!’

Koenier-maanzaadcake met gembersiroop

I adore this cake! Deze cake vind ik zelf next level Kue Nenek (kue = cake, nenek = oma). De cake is mals en vol van smaak. Koenier is vaak moeilijk te herkennen als smaak, maar je merkt het in de cake omdat het iets aards, bijna bitter en peperigs brengt en in combinatie met de gembersiroop zal je er nog lang van nagenieten want je mond blijft nog even natintelen na het oppeuzelen van een stuk. Zo’n beetje letterlijk een smeulende smaakexplosie! Oh, en lees de tip over vanille-crème fraîche. Een heerlijk alternatief voor een toefje slagroom.

Koenier-maanzaadcake met gembersiroop, uit Francis Kuijk, Manis

 

  • cakevorm van 30x11 cm
  • 30 minuten voorbereidingstijd
  • 75 minuten bereidingstijd

Voor de cake

  • bakspray
  • 3 el paneermeel
  • 225 g fijne kristalsuiker
  • 225 g ongezouten roomboter,
  • op kamertemperatuur
  • 4 eieren (M)
  • 80 g zure room
  • ½ tl koenierpoeder
  • 50 ml melk
  • 230 g patentbloem
  • 3 el geraspte kokos
  • 30 g maanzaad
  • 1 tl bakpoeder
  • ¼ tl baksoda
  • snufje zout
  • rasp van 1 citroen

 

Voor de gembersiroop

  • 5 cm verse gemberwortel, in stukjes van 3 mm gesneden
  • 70 g fijne kristalsuiker
  • 75 ml water
  • 1 kaneelstokje
  1. Verwarm de oven tot 175 °C elektrisch. Vet een bakvorm in en strooi er paneermeel in. Schud het overtollige paneermeel eruit.
  2. Klop met een mixer de suiker en boter luchtig. Voeg de eieren een voor een toe, mix na iedere toevoeging. Meng de zure room erdoor en vervolgens de melk en de koenier.
  3. Meng in een kom de bloem met de kokos, het maanzaad, bakpoeder, baksoda en zout. Roer de citroenrasp erdoor.
  4. Spatel het bloemmengsel door het botermengsel. Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake in ongeveer 60 minuten goudbruin.
  5. Verwarm alle ingrediënten voor de siroop, vlak voor de cake klaar is, in een steelpan op halfhoog vuur tot de suiker is opgelost. Draai het vuur lager, kook de siroop 5 minuten tot hij ingedikt is en haal de pan van het vuur.
  6. Haal de cake uit de oven, verdeel de gemberstukjes uit de siroop over de bovenkant en schenk de warme siroop er over. Laat de cake 10 minuten in de vorm rusten en stort hem dan boven een koelrek om verder af te koelen.
  7. Serveer de cake op zichzelf of desgewenst met een toefje vanille-crème fraîche (zie tip).

Tip: Soms is een cake behoorlijk zoet. De crème fraîche geeft in zo’n geval een mooi zuurtje om de smaken in balans te brengen. Roer hiervoor een beetje vanille-aroma door wat crème fraîche. Lekker fris bij de cake.

 

 

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum