Leesfragment: Hatra. Stad van de zonnegod

27 november 2015 , door Lucinda Dirven
| | | | |

Van 18 december 2009 tot en met 28 februari 2010 is in het Allard Pierson Museum de fototentoonstelling Hatra. De stad van de zonnegod te bezoeken. Hatra, op zo'n 80 kilometer van het huidige Mosul, ligt in een onherbergzaam gebied waar minder dan 200 mm regen per jaar valt. Toch floreerde het tussen ca. 100 en 240 na Christus, als grensstad voor het Parthische Rijk, en als religieus centrum voor de nomadenvolken in dat gebied. Tot tweemaal toe hield de stad een Romeinse keizer buiten de deuren - Trajanus in 117, en Septimius Severus in ca. 200 - en in inscripties noemt de stad zich de hoofdstad van het koninkrijk der Arabieren.

De tentoonstelling bestaat uit archieffoto's uit de jaren vijftig, en recente kleurenfoto's van de fotograaf Erick Bonnier uit 2001, en een derde element, waarover we Lucinda Dirven, samensteller van de tentoonstelling, interviewden.

Hatra is Unesco World Heritage Site sinds 1985, en werd gedeeltelijk gereconstrueerd door het vorige regime; het koninkrijk had als eerste Arabische koninkrijk voor Saddam Hoessein een belangrijke nationalistische uitstraling. Door de reconstructie is de vergelijking tussen de oude en de nieuwe foto's des te interessanter.

Bij deze pagina staat als het boek van de Nacht James Cuno's Who Owns Antiquity, over de zijns inziens onterechte toeëigening door nationale overheden van eigen kunstschatten - zoals Hoessein dat met Babylon en Hatra deed. Lees ook Lex ter Braaks recensie van het boek.


Video van de tentoonstelling in opbouw, met een gesprek met samensteller Lucinda Dirven over de replica van een meer-dan-manshoog beeld uit Hatra.

Moeder en kind in de hof van het grote tempelcomplex in het voorjaar. © Erick Bonnier
Moeder en kind in de hof van het grote tempelcomplex in het voorjaar.
© Erick Bonnier


Het grote tempelhof in het centrum van de stad, na de restauratie

De foto is genomen in het oostelijk gedeelte van de ommuring en toont de gerestaureerde scheidingsmuur. Rechts van de centrale ingang ligt een tempel die wordt omgeven met een zuilengalerij; de zogenoemde Hellenistische tempel. De gerestaureerde façade van de grote tempel torent hier boven uit.
© Erick Bonnier


Luchtfoto van Hatra
Het enorme ommuurde rechthoekige tempelhof (435 x 310 meter) in het midden van de ronde stad is op deze foto duidelijk zichtbaar. Rondom het hof tekenen stratenplan en bebouwing zich duidelijk af onder het zand.


De zonnegod Shamash
Reliëf met een voorstelling van de zonnegod Shamash, de belangrijkste godheid die in Hatra werd vereerd.
© Erick Bonnier

Allard Pierson Museum

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum