Leesfragment: Vijf bijlen

01 december 2009 , door A.L. Snijders
| | |

Morgen in de winkel, vannacht in de Nacht bij Athenaeum Boekhandel: twee zeer korte verhalen van A.L. Snijders en één tekening van Rinus van den Bosch, uit Vijf bijlen. Deze nieuwe bundeling uit de reeks (na Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk en Bordeaux met ijs) bevat 335 zkv's uit de jaren 2007 en 2008 en 43 tekeningen van Snijders’ vriend, de beeldend kunstenaar Rinus van den Bosch (1938-1996).

 

18.01 Schrijver

Een jongen die erg goed kan schrijven (hij heeft eigenaardigheden), stuurt op zijn 23ste een verhaal naar een tijdschrift. De redactie reageert: het is niks. De jongen houdt op met schrijven. Alsie was doorgegaan, was hij een belangrijk schrijver geworden, dat ligt opgesloten in zijn levenslot (karma, voorbeschikking, god). Hij negeert zijn lot, hij schrijft niet meer, jammer voor Van Oorschot, De Bezige Bij, Contact. Hij is niet ongelukkig geweest, hij heeft een goed leven gehad, hij heeft alleen zijn lot genegeerd — wat je trouwens niet kan zien als hij in de Leidschestraat loopt. Hij is vorige week gestorven, 78 jaar oud — vrouw, kinderen, vrienden bij het graf. Toch een soort verborgen anonimiteit.

 

07.04 Literatuur

Ik heb een zwager die neerlandicus is, hij interesseert zich voor literatuur. Zijn ouders bezaten een zomerhuisje in Bergen (nh). Er was geen riolering, als de gierput vol was, kwam de loodgieter voor de lediging. Hij kwam bij iedereen in het dorp. Bij Adriaan Roland Holst kwam hij iets vaker, want die had vaak last van een verstopte afvoer. De loodgieter vertelde dat overmatig condoomgebruik de oorzaak was. Dat is belangwekkende informatie voor literatuurkenners.

 

 


Tekening van Rinus van den Bosch.

 

AFDH Uitgevers

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum