Leesfragment: De zachte Atlas van Amsterdam

27 november 2010 , door Jan Rothuizen

Beeldend kunstenaar Jan Rothuizen wandelt over de hele wereld door steden. Tijdens deze wandelingen noteert hij wat hij ziet, denkt en voelt. Het levert plattegronden op die niet alleen een verslag zijn van wat er is, maar die ook laten zien hoe hij, of zijn gezelschap, de stad ervaart. In De zachte Atlas van Amsterdam portretteert hij Amsterdam. 26 november 2009 werd De zachte Atlas gepresenteerd in de boekwinkel die hij ook getekend heeft: Athenaeum Boekhandel. In de Nacht van 23 november mochten we u die tekening al laten zien en toonden we een filmpje van Uitgeverij Nieuw Amsterdam over Rothuizen. In deze zomerse stilte een reprise die uitnodigt de stad in te trekken.

In De zachte Atlas van Amsterdam richt Rothuizen zich op de stad waar hij alle andere steden mee vergelijkt, maar die door haar nabijheid ook het lastigst is om werkelijk te zien. Hij wandelt door de verschillende buurten maar ook samen met Job Cohen naar zijn werk. Hij is te gast in een Turks jongensinternaat in Geuzenveld en verblijft een dag in een Albert Heijn-filiaal. Ten slotte laat hij ook plekken zien die voor het publiek gesloten blijven zoals de kluis van De Nederlandsche Bank en een cel in de Bijlmerbajes.

 

De zachte Atlas van Amsterdam is een boek voor nieuwsgierigen waarin de lezer de stad opnieuw ontdekt.

 

Athenaeum Boekhandel volgens Jan RothuizenAthenaeum Boekhandel volgens Jan RothuizenAthenaeum Boekhandel volgens Jan RothuizenAthenaeum Boekhandel volgens Jan Rothuizen

Een geschaalde versie van de tekening van Jan Rothuizen. De kwarten van de afbeelding zijn aanklikbaar voor een betere detailblik hieronder. Voor een groot bestand van het geheel, klik hier.

Athenaeum Boekhandel volgens Jan Rothuizen, linksboven
De kassa (met Petra) en achterwand van het Nieuwscentrum (inclusief reisgidsen), poëzie, literatuurwetenschap, Klassieke Oudheid, Franse literatuur. Klik op de afbeelding voor een uitvergroting in een nieuw scherm.

Athenaeum Boekhandel volgens Jan Rothuizen, linksboven
De sociale wetenschappen bij Athenaeum Boekhandel, met de landenkasten, Urban Affairs, geschiedenis, wijsbegeerte, Nietzsche en Marjolein. Klik op de afbeelding voor een uitvergroting in een nieuw scherm.

Athenaeum Boekhandel volgens Jan Rothuizen, linksboven
Het Nieuwscentrum, met het Spui, het Lieverdje, de etalage, The New Yorker en De Groene Amsterdammer. Klik op de afbeelding voor een uitvergroting in een nieuw scherm.

Athenaeum Boekhandel volgens Jan Rothuizen, linksboven
Entree van de Boekhandel, met rookvak van Herm, etalage Remco Campert, en Nederlandse literatuur. Klik op de afbeelding voor een uitvergroting in een nieuw scherm.


Jan Rothuizen gefilmd.

Meer over de auteur of het boek? Ga naar janrothuizen.nl, waar onder andere de Albert Heijn-tekening te bekijken is.

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum