Leesfragment: ICHS 2010: Geschiedenisgasten & Historical Film Week

27 november 2015 , door Daan Stoffelsen
| | | | |

Van 22 tot en met 28 augustus is Amsterdam nog niet gevuld met eerstejaars, maar met historici. Het 21st International Congress of Historical Sciences vindt dan plaats in de hoofdstad. Behalve een besloten congresprogramma zijn er ook publieke spin-offs: de VPRO komt met Geschiedenisgasten, een vijftal ochtendprogramma's met Nederlandse historici (Maarten van Rossem, Nelleke Noordervliet, Hans Goedkoop, Jolande Withuis en Ad van Liempt), en in de Doelenzaal van de UB (UvA) is een selectie historische films uit een tiental landen te bekijken. Ten slotte is er de dagelijkse talkshow 'The Remains of the Day' met Hans Goedkoop bij het Amsterdams Historisch Museum, tijdelijk omgedoopt tot Holland History House. Vanavond blikken we vooruit op de drie programma's.

Geschiedenisgasten

Geschiedenis 24 presenteert van 23 tot en met 27 augustus Geschiedenisgasten. Elke ochtend om 9.15 op Nederland 2 en Geschiedenis24, 's avonds om 20.30 op Geschiedenis24: Maarten van Rossem, Nelleke Noordervliet, Hans Goedkoop, Jolande Withuis en Ad van Liempt praten met presentator Marnix Koolhaas over historische thema's aan de hand van door hen zelf gekozen bijzondere beeldfragmenten.

We vroegen presentator Marnix Koolhaas wat zijn favoriete fragment was. 'Hans Goedkoop als Duitse soldaat tijdens D-Day in een zogeheten re-enactment show was erg leuk om te zien en te horen - en bijzonder dat zo'n prominente presentator zich ook in deze wereld begeeft.' Woensdag komt de aflevering van Goedkoop op tv.

Een greep uit de getoonde fragmenten, met links naar achtergrondpagina's:

  • Van Rossem: Hadt-je-me-maar, Mussert, boer Koekoek en Geert Wilders (in het kader de geschiedenis van het populisme in Nederland)
  • Noordervliet: Postema’s Een Groot Uur U (oktober 1978) over pedofilie (gedragsverandering voor de camera)
  • Goedkoop: de arrestatie van Soekarno in 1947, het faillisement van een scheepswerf en de documentaire Hans het leven voor de dood (Louis van Gasteren, 1985) (verdwijnende werelden en nieuwe vormen)
  • Withuis: fragmenten tonen hoe oe communisten, Joden en andere oorlogsgetroffenen elkaar het leven zuur maakten, totdat iedereen zich onderdompelde in een groot, nationaal oorlogstrauma (de oorlog na de oorlog).
  • Van Liempt: tien fragmenten die een mooi kijkje in de keuken van geschiedenisprogramma Andere tijden geven.


De promo voor Geschiedenisgasten.

De boeken van de geschiedenisgasten zijn hieronder te bestellen.

Historical Film Week

De European Union of National Institutes for Culture (EUNIC) organiseert samen met de Vereniging Geschiedenis, Beeld en Geluid (GBG) vertoningen van historische films - de beste, interessantste, meest onderschatte of prestigieuste uit tien landen.

De films worden vertoond in de Doelenzaal (UB, UvA, Singel 425), en ingeleid door deskundigen. Toegang is gratis, aanmelding verplicht via [email protected].


Maandag 23 augustus, 19.00: Der Hauptmann von Köpenick, regie Helmut Käutner  (Duitsland 1956) 


Maandag 23 augustus, Karakter, regie Mike van Diem (Nederland 1997). Meer filmmateriaal op Youtube.


Dinsdag 24 augustus, 19.00 Les roseaux sauvages, regie André Téchiné (Frankrijk 1994)


Dinsdag 24 augustus, 21.00: Katyn, regie Andrzej Wajda (Polen 2009)


Woensdag 25 augustus, 19.00: Turn left at the end of the world, regie Avi Nesher (Israël 2003)


Woensdag 25 augustus, 21.00: Merry-go-round, regie Zoltán Fábri (Hongarije 1956)

Donderdag 26 augustus, 19.00: An unforgettable summer, regie Lucian Pimtilie (Roemenië 1994)


Donderdag 26 augustus, 21.00: Juana la Loca (Joanna the Mad), regie Vicente Aranda (Spanje 2001) 


Vrijdag 27 augustus, 19.00: Ucho (The ear), regie Karel Kachyna (Tsjechoslowakije 1970)


Vrijdag 27 augustus, 21.00: Hasenjagd (The quality of mercy), regie Andreas Gruber (Oostenrijk 1994)

'The Remains of the Day'

Iedere avond van het congres presenteert Hans Goedkoop een talkshow : ‘The Remains of the Day’. Ook toegankelijk voor wie geen zin heeft in al die zware sessies overdag, maar toch eens wat grote internationale historici over een interessant onderwerp wil horen.
 
Voor de Duitslandkenners is er bijv. Jürgen Kocka, voor de liefhebbes van de Annales school Roger Chartier, en voor wie van het echt onbegrijpelijke geschiedfilosofische werk houdt de legendarische Hayden White. Met daar tussendoor ook Nederlandse historici, zoals Hans Blom of Valentijn Bijvanck. Voor het hele programma zie de site van het Holland History House.
 
Maandag 23 t/m vrijdag 27 augustus, van 17.45 tot 18.30, op de binnenplaats van het Amsterdams Historisch Museu, met na afloop drank en live muziek.

Het ICHS 2010 bij Athenaeum Boekhandel

Athenaeum volgt het ICHS in de etalages, met een internationale selectie historische titels en een etalage voor Wim Vrooms Financing Cathedral Building in the Middle Ages, beide aan de Nieuwezijds Voorburgwal. En in de winkel ligt bovendien het nieuwste nummer van BMGN/LCHR (Bijdragen en Mededelingen betreffende de Geschiedenis der Nederlanden – The Low Countries Historical Review)

undefined

pro-mbooks1 : athenaeum