Leesfragment: mugmetdegoudentand25

27 november 2015 , door Marcel Musters e.a.
| | |

Mugmetdegoudentand is vijfentwintig jaar. Reden voor de theatergroep om een eenmalig magazine uit te geven, met '25 jaar voor en achter de schermen [...] nieuws, foto's, verhalen, interviews en veel meer'. Deze week in de etalage van het Nieuwscentrum, en vanavond op de website: het voorwoord van Marcel Musters, enkele spreads uit het magazine, en de uitnodiging voor musmetdegoudenWAT?

Etalage Nieuwscentrum (11 mei 2010): mugmetdegoudentand 25

Etalage Nieuwscentrum (11 mei 2010): mugmetdegoudentand 25 Etalage Nieuwscentrum (11 mei 2010): mugmetdegoudentand 25

Vreemd hoor...

'In 1985, het jaar dat er in Woensdrecht 48 kruisraketten worden geïnstalleerd, in Heizel 36 voetbalsupporters vertrapt worden en de wedstrijd toch doorgaat, het Schengenverdrag getekend wordt, kraker Hans Kok onder verdachte omstandigheden overlijdt in een politiecel en Neelie Smit-Kroes in een benzinestation in Geldrop de eerste pinbetaling verricht, richtten wij mugmetdegoudentand op' (toen nog Mug Met De Gouden Tand).

Is dit allemaal al zo lang geleden?
Kan het me bijna niet meer voorstellen dat je ooit nog niet kon pinnenŠ Stonden we dan in de rij bij het postkantoor voor elke geldopname?
Goh, hadden we toen dan ook nog geen computers bij de Mug? En mobiele telefoons ook niet?
Wat een gedoe.

Vreemd hoor, als je eigen clubje op een gegeven moment 25 jaar bestaat.
25 jaar is iets voor ouders die zo eindeloos lang getrouwd zijn of vaders die zo lang bij dezelfde baas werken en een gouden horloge krijgen. Ineens zijn we zelf die jubilarissen met 'onze eigen zaak', en in zekere zin ook met 'ons huwelijk'. Je ziet elkaar hele periodes vaker dan je partner.
Tijd is zoiets onwerkelijks, het voelt zo anders, alsof ik met mijn vingers geknipt heb en het 25 jaar verder is.
Ik hoor mezelf dingen zeggen die ik me heilig had voorgenomen nooit te zeggen. Dingen die mijn ouders zeiden, 'je bent zo jong als je je voelt'.
Toen dacht ik, als je dat ooit gaat zeggen ben je oud.
Toen we besloten het te gaan vieren, die 25 jaar Mug, kregen we allerlei ideeën, dingen die we altijd nog eens hadden willen doen.
Zoals een tijdschrift maken (en veel meer: zie achterin dit magazine). Veel jubilerende bedrijven maken boeken als ze 25 jaar bestaan maar dat zagen we niet zo zitten. Zo'n boek verdwijnt (in ieder geval bij mij) vaak redelijk ongelezen in de boekenkast. Een tijdschrift voelt beter, minder pretentieus, smakelijker.
Dus dat hebben we geprobeerd, een tijdschrift, een magazine (mugazine? te woordspelerig? Of mugmagazine? Maar dat bestaat al, een blad voor uitkeringsgerechtigden. Dan maar gewoon mugmetdegoudentand 25).
Lekker veel beeld, associatief plaatjes kijken, herinneringen ophalen, stukken over de Mug door mensen die de Mug gevolgd hebben of bij de Mug werken of hebben gewerkt. Niet voor in de boekenkast maar juist voor onderweg of op de wc.

En met een voorwoord natuurlijk.
Dat wilde ik dan wel schrijven, al ben ik daar geen ster in. Dus dat heb ik nu dan ook eens gedaan. Net echt.

Veel plezier ermee namens Joan en Lineke en alle andere Mug-collega's.

Tot in het theater!

Marcel Musters

 

Klik op de spreads om ze te vergroten.

demugmetdegoudentand25 pp. 6-7, Joan Nederlof in India, CD CoStar, Hertenkamp, Inside Out

demugmetdegoudentand25 pp. 78-79, De wonder years. De mug tussen 1998 en 2006 - een persoonlijke herinnering. Door Don Duyns

demugmetdegoudentand25 pp. 118-119, overzicht voorstellingen en projecten

Kijk, luister, ontmoet en toast op de Mug in Frascati op zondagmiddag 16 mei!

mugmetdegoudentand en Frascati presenteren musmetdegoudenWAT? op 16 mei van 15.00 tot 17.00 uur (toegang gratis). Tijdens de talkshow musmetdegoudenWAT? wordt het 25mugmetdegoudentand magazine gepresenteerd en de Mug-Booth onthuld.
musmetdegoudenWAT? wordt gepresenteerd door Floor en Claartje Nicolas, de makers van de talkshow Ans, heb jij nog wat? Met interessante gasten, muziek, een Mug-hoorspel, de Mug-popquiz, een Mug-winkeltje en vele Mug-medewerkers van toen en nu. Deel je favoriete Mug- momenten in de Mug-Booth en neem een gratis gesigneerd magazine mee naar huis!
Reserveren is gewenst via 020 6266866 of via www.theaterfrascati.nl. Toegang vanaf 14.00 uur.

mugmetdegoudentand

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum