Leesfragment: Paul Graham, 'A shimmer of possibility' bij FOAM

27 november 2015 , door Paul Graham
| | |

Volgende week in de etalage, vanavond op Athenaeum.nl: Paul Grahams a shimmer of possibility, de paperbackuitgave naar aanleiding van de gelijknamige expositie in Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, die nog tot 13 juni te bezichtigen is. a shimmer of possibility toont Grahams meest recente werk, dat ontstond tijdens reizen die hij sinds 2002 door de Verenigde Staten heeft gemaakt, en bestaat uit twaalf series van steeds wisselende omvang.

Elke serie biedt een terloopse blik op het leven van gewone, individuele Amerikanen, van een vrouw die iets eet tot een man die bij een bushalte staat te wachten. De series vestigen de aandacht op alledaagse dingen, door Graham met liefde en nieuwsgierigheid in beeld gebracht. a shimmer of possibility is een oproep tot aandacht voor de korte, oneindige intervallen in het leven. Zoals Graham zelf stelt: ‘Misschien in plaats van aan de oever van de rivier te staan om water op te scheppen, is het beter om midden in de stroming te staan, om te zien hoe het water naar je toe komt, hoe het vloeiend langs je heen stroomt en aan de andere kant moeiteloos samenvloeit alsof je er nooit was.’

Pittsburgh, 2004, (Lawnmower Man), from the series 'a shimmer of possibility' © Paul Graham
Pittsburgh, 2004, (Lawnmower Man), from the series 'a shimmer of possibility' © Paul Graham

Elke serie is als een korte, terloopse ontmoeting waarbij even wordt stil gestaan bij datgene wat de aandacht trekt. Daarna gaat het leven weer verder, vol nieuwe mogelijkheden. De wijze waarop Graham de diverse series in de tentoonstelling en in de paperbackuitgave presenteert, is van groot belang. Een serie wordt niet lineair getoond, maar waaiert als een wolk uit. De overwogen en inventieve structuur maakt dat er geen opgelegde kijkrichting is en geen overheersende hiërarchie tussen de individuele beelden. De blik van de kijker dwaalt over de foto’s en biedt hem de kans om op associatieve manier eigen verbanden te leggen.

New Orleans, 2005, (Cajun Corner), from 'a shimmer of possibility' © Paul Graham
New Orleans, 2005, (Cajun Corner), from 'a shimmer of possibility'© Paul Graham

a shimmer of possibility kan gezien worden als de ultieme tegenpool van wat Henri Cartier-Bresson ‘het beslissende moment’ noemde. Deze Franse grootmeester streefde er naar om juist die momenten vast te leggen waarop inhoudelijke en formele aspecten in optima forma in één beeld samenkomen. Paul Graham breekt juist een lans voor hoe wij normaal gesproken om ons heen kijken. Wij trekken door de wereld en kijken van links naar rechts, zien iets wat de aandacht trekt, naderen het, kijken ondertussen weer even opzij, passeren het en vervolgen onze weg. Waarneming is een nooit eindigende reeks van ‘niet-beslissende momenten’, vol potentie voor wie het wil zien.

California, 2006, (Sunny Cup), from 'a shimmer of possibility' © Paul Graham
California, 2006, (Sunny Cup), from 'a shimmer of possibility' © Paul Graham

Zie ook het filmpje van de tentoonstelling op de website van FOAM.

© Begeleidende tekst: FOAM

Paul Graham – a shimmer of possibility is van 2 april t/m 16 juni 2010 te zien in Foam_Fotografiemuseum Amsterdam. Open dagelijks van 10-18 uur, do/vr van 10-21 uur.

FOAM_Fotografiemuseum Amsterdam

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum