Leesfragment: De Grote Atlas van de Belevingswereld

27 november 2015 , door Jean Klare, Louise van Swaaij
| | | |

15 april verschijnt De Grote Atlas van de Belevingswereld. Vanavond kunt u al een kleine blik in het productieproces, het boek én de geest van de ontwerper werpen en uw exemplaar reserveren.

De Grote Atlas van de Belevingswereld van grafisch ontwerper Jean Klare is een luxe, prachtig verzorgde en volledig herziene editie van de Atlas van de Belevingswereld, die wereldwijd in 17 talen verscheen en waar alleen al in Nederland meer dan 100.000 exemplaren van verkocht werden.

Alle ervaringen van een mensenleven zijn in De Grote Atlas van de Belevingswereld herkenbaar in kaart gebracht. Dus heet het vliegveld waar de geliefden elkaar voor het eerst in de ogen keken geen Singapore Airport maar Vleugels, Alaska is vervangen door de Wouden van Overweldiging, de stranden liggen bij Goede Vrienden en Koel Biertje, en de kuuroorden heten Herbeleving en Berusting. Een curieuze wereld, waarin werkelijkheid en fantasie hand in hand gaan. Daarom zal eenieder voor wie een atlas iets magisch heeft, graag in dit boek verdwalen.

Introductieprijs t/m 15 juli 2011 is € 35,-, daarna kost de Grote Atlas € 39,90.

Een kort gesprek met kaartenmaker Klare

'De Belevingswereld is ontstaan uit een ontwerp voor een nieuwjaarskaart die ik samen met Louise van Swaaij heb gemaakt in 1998. We werkten toen samen als ontwerpers onder de naam Hoofdzaken. We hadden met die kaart van het nieuwe jaar de bedoeling de geadresseerden niet een of twee wensen doen, maar tientallen, zonder volgorde van belangrijkheid. Een tekst of een lijst met woorden heeft altijd een volgorde, dat wilden we niet. Als je daar aan wilt ontsnappen krijg je een een wolk van woorden. Als je daar verbindingen in aanlegt ontstaat bijna vanzelf een kaart. In onze studio stonden een globe en zo'n porcelijnen schedel van Fowler die je wel eens bij artsen in de boekenkast ziet, naast elkaar. Dat bracht ons op het idee van een reis in de wereld van je hoofd.
Zo is het ontstaan. Naar aanleiding van een publicatie over de nieuwjaarskaart in een cartografisch vakblad nam een uitgever contact met ons op, en van daaruit is het gaandeweg gegroeid.'


Een schedel van Fowler

Klare is ook ontwerper. Hoe verhoudt de Atlas zich tot dat werk? 'Als ontwerper bestaat een groot deel van mijn werk uit het overzien en ordenen van soms grote hoeveelheden informatie. Ik ontleen veel van mijn inspiratie uit de patronen die ik daarin herken.
Een goed ontwerp ontstaat bij de gratie van een goede onderverdeleling in hoofd- en bijzaken. Die werkwijze heeft ook ten grondslag gelegen aan de Belevingswereld. Een kaart heeft, net als de meeste andere manieren om informatie weer te geven, verschillende niveaus. Je kunt kleinschalige betekenissen weergeven als dorp en overkoepelende begrippen als streek of land. Zo kun je een weefsel van gecombineerde ideeën opbouwen. "Iets in kaart brengen" is niet voor niets een gangbare uitdrukking.
Ik zie het als een woordenspel, of visuele dichtkunst, zo je wilt.'

De Grote Atlas van de Belevingswereld
De Bergen van Werk

De Grote Atlas van de BelevingswereldKennis

De Grote Atlas van de BelevingswereldKilte

De Grote Atlas van de BelevingswereldOntberingen

De Grote Atlas van de BelevingswereldSchepping

Uitgeverij De Harmonie

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum