Leesfragment: Wat zie ik? Amsterdam. Stad van foto's

27 november 2015 , door Diverse auteurs

16 maart verschijnt Wat zie ik? Amsterdam. Stad van foto's, een bloemlezing van foto's van Amsterdam. Vanavond kunt u al een greep bekijken.

Wat zie ik? Amsterdam. Stad van foto's bevat 280 onvermoede foto’s van Nederlands hoofdstad: verrassende en vervreemdende beelden, afkomstig uit de archieven van het Maria Austria Instituut / MAI, vastgelegd door een veertigtal gerenommeerde Amsterdamse fotografen: Maria Austria, Eva Besnyö, Louis van Beurden, Carel Blazer, Hein de Bouter, Fred Brommet, Hans Buter, Dirk Buwalda, Hans Dukkers, Rebekka Engelhard, Hennie Henriët, Taeke Henstra, Paul Huf, Wubbo de Jong, Henk Jonker, Nico Koster, Frits Lemaire, Wim van der Linden, Philip Mechanicus, Onno Meeter, Max Natkiel, Boudewijn Neuteboom, Particam, Jaap Pieper, Sem Presser, Annelies Romein, Jutka Rona, Kees Scherer, Bert Sprenkeling, Nico van der Stam, Waldo van Suchtelen, Ed Suister, George Verkuil, Jan Versnel, Johan Vigeveno, Cor van Weele, Ad Windig, Bram Wisman, Eli van Zachten en Wim Zilver Rupe.

Voor Wat zie ik? Amsterdam. Stad van foto's is een keuze gemaakt die loopt van 1930 tot het begin van deze eeuw, met een accent op de jaren 50, 60 en 70. Het is fascinerend te zien hoe in de loop van de tijd niet alleen de mens, het mensbeeld en de stad veranderen, maar ook de visie van de fotograaf, het camerastandpunt en de wijze van fotograferen. ‘Hoe tijdgebonden is de stad, is de mens in de stad? Soms lijkt lang geleden veel dichterbij dan vroeger, dan weer lijkt het nabije verleden heel ver weg. De verstreken tijd heeft weliswaar invloed op de herkenbaarheid van sommige locaties, maar de foto’s in dit boek kunnen alleen in Amsterdam zijn gemaakt...’ schrijft Jessica Voeten in haar boeiende inleiding. Titus Yocarini schetst in het nawoord een beeld van de geschiedenis van het Maria Austria Instituut. Van elke fotograaf is een korte biografie opgenomen.

Het boek komt met vier omslagen. Behalve het Prinsengrachtomslag (1951, © Carel Blazer/MAI) waarmee het boek in de webwinkel staat, hierboven, ook Bevrijdingsdag Dam 1955 (© Hans Buter/MAI), Artis 1959 (© Particam/MAI) en Oude Turfmarkt/Rokin 1952 (© Particam/MAI):

Oude Turfmarkt/Rokin 1952 (c) Particam/MAI

Confuciusplein 1957 (c) Jan Versnel/MAI
Confuciusplein 1957 © Jan Versnel/MAI

Damrak 1965 (c) Kees Scherer/MAI
Damrak 1965 © Kees Scherer/MAI

Paradiso 1981 (c) Max Natkiel/MAI
Paradiso 1981 © Max Natkiel/MAI

Rock-'n-rolldanswedstrijd Theater Tuschinski 1957 (c) Bert Sprenkeling/MAI
Rock-'n-rolldanswedstrijd Theater Tuschinski 1957 © Bert Sprenkeling/MAI

Waterlooplein 1964 (c) Jaap Pieper/MAI
Waterlooplein 1964 © Jaap Pieper/MAI

Uitgeverij Voetnoot

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum