Leesfragment: Das Magazin: Het gebod

27 november 2015 , door Gert Boel en Jan van Mersbergen
| | | | |

Maandag 11 juni verschijnt het tweede nummer van literair tijdschrift Das Magazin. Wij publiceren vanavond voor. Eerder publiceerden wij ook voor uit het nulnummer van het tijdschrift; zie ook dasmagazin.nl.

De tien geboden: van hogerhand opgelegd en zelden tot de verbeelding sprekend. Daarom vroeg Das Magazin een aantal auteurs om elk, diep peinzend achter de schrijverstafel, een nieuwe Tien te scheppen. Hieronder Gert Boel en Jan van Mersbergen, in het blad zelf staan ook de geboden van Charlotte Mutsaers, Gary Shteyngart, Arjen Lubach en Daphne Huisden.

Gert Boel

 1. Indien een vriend of vriendin onvoldoende uitbundig met uw grappen lacht, zult gij een grap vertellen over hun favoriete huisdier en een bak zoutzuur. Zo zullen zij zich plots herinneren wie hun favoriete lolbroek is.
 2. Gij zult geen oorlog voeren. Dat is vermoeiend en terwijl gij aan het front bloed, zweet en tranen plengt ligt de kruidenier met uw vrouw te vossen. Tenzij ge een Duitser zijt; dan wordt gij er fris en monter van en zult gij u vooral laten gaan.
 3. Indien die ene collega u verveelt met giftige verzinsels over krassen van uw autosleutels op zijn carrosserie, zult gij het volume van de radio fors opdrijven en hem over het kabaal heen via lipbewegingen diets maken dat gij zijn moeder best een lekker dier vindt.
 4. Gij zult u niet met de sociale bijstand inlaten. Zij willen alleen maar in uw privéleven neuzen en zullen de relatie tussen u en uw papegaai Joy nooit begrijpen.
 5. Indien gij in niet meer dan een lendendoek gehuld en met een samuraizwaard hoog boven uw hoofd geheven krijsend door uw wijk wilt lopen, zult gij dit als uw eigen zaak, en uitsluitend uw eigen zaak beschouwen.
 6. Gij zult niet instappen bij taxichauffeurs met een uitdunnende haardos en een stemmig brommende dildo op het dashboard. Dat zijn overwegend slechte chauffeurs.
 7. Indien de dame die gij probeert te imponeren met uw Cannibal Corpse t-shirt niet onmiddellijk naar behoren reageert, heeft zij het shirt waarschijnlijk nog niet zo goed kunnen zien. gij zult in dat geval uw borstkas tot vlak bij haar gezicht brengen en de kenmerkende kreet van de groep in haar oor brullen.
 8. Indien uw stem overslaat wanneer gij tijdens een concert ‘rock on’ of ‘yeah’ naar de band roept, zult gij zo snel mogelijk gaan staan achter de dichtstbijzijnde persoon die groter is dan u en uw kreet met een identiek stemtimbre herhalen.
 9. Indien uw passagier het als ‘gay’ bestempelt dat gij stopt bij een zebrapad, zult gij een staarduel tot het bittere einde houden, aan hoge snelheid.
 10. Indien gij uw leven totnogtoe gericht hebt op het vergaren van zoveel mogelijk kennis over de versierkunst, zult gij de tijd die u nog rest besteden aan het vergeten van dat alles.

Jan van Mersbergen

 1. Geef
  De basis van alles: deel wat je hebt met anderen, maakt niet uit wat. geld, sigaretten, bier, sokken. Een verhaal geven kan ook. Je fiets. Je bank als de ander geen slaapplek meer heeft.
 2. Neem
  Het gevolg van nummer 1 is dat door te geven er van alles terugkomt. Het is zaak dat te nemen, zonder pardon. Anders heeft het geven geen zin. Dan is er geen evenwicht. Nooit een rondje geven in de kroeg en dan naar huis gaan. Het volgende rondje eerst even aanpakken.
 3. Vraag
  Als je de weg niet weet, niet zelf gaan zoeken maar gewoon vragen, liefst aan iemand met een hond, want die komen uit de buurt en weten altijd de weg. Je niet te groot voelen, te trots. gewoon vragen. gaat ook op voor andere situaties. Heb je geen geld, vraag iemand om geld. In bed ook heel belangrijk. Niet afwachten, gewoon vragen: Wil je dit doen? Wil je dat doen? Het werkt.
 4. Doe
  Volgende punt sluit aan op nummer 3. Als iemand jou iets vraagt, gewoon doen. Wederom zonder pardon. De weg wijzen. In bed alles wat je ge- vraagd wordt gewoon doen. Niet over nadenken. Uitgangspunt: iets doen is altijd beter dan niets doen.
 5. Maak
  Dit is iets anders dan doen. Het verschil: er is hier een eindproduct, vaak. Mensen die niets maken tellen niet mee als het er echt op aankomt. In barre tijden. Iets maken is essentieel, al is het een boek, een muurtje, een tekening, paperclips. Kaas maken is mooi. Bier brouwen. Zelfs een gedicht maken telt.
 6. Vloek
  Het leven gaat allemaal niet vanzelf en als er iets niet lukt of misgaat dan is een verbale uitlaatklep noodzakelijk. Loopt je ketting van je fiets, vloek dan flink. Dat is niet verkeerd. Ook als je vrij staat voor het doel en de ander voor eigen succes gaat. Vloeken!
 7. Drink
  Een vriend zegt altijd: ‘Drink niet meer dan strikt noodzakelijk.’ Drinken is geen doel, het is een middel, de grens bepaal je zelf. Drinken is een versneller. Emoties en gedachten worden opeens helder. Echt.
 8. Voel
  In de zin van: fysiek contact. Uiterst belangrijk, want we kunnen kletsen tot we een ons wegen, op het juiste moment de juiste persoon stevig vastpakken geeft het leven wat schwung, doet je bloed stromen en zet zaken in beweging die door honderd verhalen niet in beweging te krijgen zijn. Tevens: ruik, hoor, zie, proef.
 9. Zing
  Op de fiets, onder de douche, tijdens Carnaval. laat die stem galmen. Verlies je stem, en schaam je niet. Zingen is geen wedstrijd, het is naar buiten stampen van een gevoel. Kies wel de juiste liedjes, a.u.b.
 10. Geniet
  Slotpunt en eigenlijk een samenvatting van het voorgaande. Maak je leven niet te zwaar. Een som van de negen voorgaande punten helpt daarbij.

Das Magazin

pro-mbooks1 : athenaeum