Leesfragment: #HBVDSK. Handboek voor de studentenkok (en late leerlingen)

27 november 2015 , door Marjolein Kelderman en Debby Koudenburg
| | |

1 september verschijnt #HBVDSK. Handboek voor de studentenkok (en late leerlingen) van Marjolein Kelderman en Debby Koudenburg. Bij ons alvast drie recepten. #HBVDSK is een boek over lekker en gezond eten zonder al te veel gedoe. En of je nu een echte beginner bent in de keuken of een gevorderde kok, met de meer dan 100 basisrecepten en klassiekers in dit boek kun je als student wel even voort. Natuurlijk altijd met een beperkt budget maar wel met diversiteit en originaliteit. Kortom: hét alternatief voor aangekoekte pasta, magnetronmaaltijden en junkfood!

Behalve recepten vind je in dit boek ook veel productinformatie en via QR-codes kun je een aantal technieken en handige trucjes bekijken. Ook voor late leerlingen is dit boek heel geschikt, want je hoeft natuurlijk geen student te zijn om te willen leren hoe je een echte spaghetti bolognese maakt.

N.B. Op donderdag 4 september vindt in ons Nieuwscentrum de boekpresentatie van #HBVDSK plaats. U kunt hierbij aanwezig zijn.

Gegrilde piri-piri kippenpootjes

 

Kip piri-piri is een echte Portugese specialiteit. Piri-piri (of pili-pili) is de naam van een heel pittig Afrikaans pepertje. De Portugese molho de piri-piri is een saus gemaakt van onder andere dit pepertje, olie, knoflook, citroen, paprika en laurier. Je koopt de saus in Spaanse en Portugese winkels en sommige toko’s. Je kunt het vervangen door piripiri poeder, chilipoeder of een paar verkruimelde gedroogde pepertjes.

 

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 5 tenen knoflook
  • 1 glas witte wijn
  • 1 dl olijfolie
  • 3 blaadjes laurier
  • 1 eetl. piri-piri saus
  • 1 kilo kippenpoten
  • zout

Bereiding

Pel en plet de knoflook en meng die met de wijn, olijfolie, laurierblaadjes en de piri-piri saus tot een marinade. Zout de kippenpoten licht en schep de marinade er overheen. Laat de kip een paar uur (of een nachtje) in de koelkast marineren.

Verhit de oven tot 200 °C.

Leg de kippenpoten in een ovenschaal en dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet de schaal in de oven en bak de kip circa 35 minuten.

Verwijder het aluminiumfolie en draai de kippenpoten om. Schep er wat van de marinade overheen en zet ze nog zo’n 20 minuten onder de grill. Zo krijg je een lekker knapperig piri-piri korstje.

Controleer of de kip gaar is, het vlees moet makkelijk van het bot loslaten. Voor de picknick helemaal af laten koelen en goed verpakken in aluminiumfolie.

Huevos rancheros

 

Een stevig ontbijt kan helpen tegen een kater. In plaats van gebakken ei met spek volgt hier een Mexicaans ontbijtje, vandaar dat het gegeten wordt met tortilla’s. Je kunt ook brood gebruiken in plaats van tortilla en het is ook lekker met een zak patat, echt iets waar je trek in kunt hebben na een drankgelag. En voor het geval een kater wordt verwacht: de saus kan heel goed een dag van tevoren worden gemaakt en weer worden opgewarmd, daar wordt ‘ie alleen maar lekkerder van.

 

Voor 2 personen

Ingrediënten

  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 klein vers rood pepertje
  • olijfolie
  • 1 blik gepelde tomaten (à 400 g)
  • zout en peper
  • 4 eieren

Optioneel:

  • tortilla’s
  • 75 g geraspte pittige kaas
  • verse koriander
  • hete chilisaus

Bereiding

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Haal de zaadjes uit de paprika en snijd ‘m in reepjes.
Snijd het pepertje in de lengte doormidden, haal de zaadjes eruit en hak het fijn.

Verhit de olie in een grote diepe koekenpan (eentje waar je een deksel bij hebt) en bak de ui, knoflook, paprika en rode peper zachtjes op een laag vuurtje. Laat dit een minuut of 30 pruttelen terwijl je af en toe roert.

Doe het blik tomaten erbij en wrijf ze een beetje fijn met een houten lepel. Breng dit aan de kook, voeg er zout en peper aan toe laat nog 10 minuten zachtjes koken, de saus moet een beetje dik worden. Proef of alles goed op smaak is.

Maak met een lepel kuiltjes in de saus en breek voorzichtig de eieren erin. De eieren pocheren nu min of meer in de saus. Doe het deksel op de pan en laat de eieren stollen. Ze zijn klaar als het wit gestold is, maar de dooier nog wel zacht.
Verwarm ondertussen de tortilla’s.

Doe een beetje geraspte kaas op de warme tortilla, schep er een eitje op en een flinke lepel van de tomatensaus. Bestrooi met fijngehakte koriander en geef er de hete chilisaus apart bij.

Andijviestamppot met een bal

 

Ingrediënten

Voor 5 gehaktballen

  • 1 pond gehakt, half-om-half
  • 1 ei
  • 1 beschuit
  • ruime theel. zout
  • flink peper
  • mespuntje nootmuskaat
  • 50 g boter

Stamppot voor 2 tot 3 personen

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 1 pond andijvie
  • zout
  • flinke eetl. mayonaise
  • versgemalen peper
  • pureestamper

Bereiding

Meng het gehakt met de rest van de ingrediënten (behalve de boter) en verdeel het in 5 porties. Vorm er mooie ballen van. (Als het gehakt te veel kleeft, kun je je handen een beetje nat maken. Dat maakt het draaien makkelijker.)

Smelt de boter in een juspan en leg - zodra het bruist - de ballen erin. Bak de ballen op een middelhoog vuur rondom bruin. Giet er nu langs de zijkant van de pan een half glaasje water bij (niet direct op de ballen, dan koelen ze te veel af). Zet het deksel schuin op de pan en laat de ballen in 25 minuten garen. Keer ze af en toe bedruip ze met de jus.

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Snijd de stronk van de andijvie en verwijder de lelijke bladeren. Snijd de rest van de andijvie overdwars in reepjes. Was de andijvie goed en laat uitlekken in een vergiet.
Zet de aardappelen op met ruim koud water en een flinke theelepel zout. Breng het water aan de kook en kook de aardappelen in zo’n 25 minuten gaar. Giet ze af en bewaar een kopje van het kookwater. Doe de aardappelen terug in de pan en stamp ze fijn met een pureestamper.
Roer op een laag vuur de andijvie met een houten lepel door de aardappelpuree. De andijvie slinkt en geeft wat vocht af maar als de puree toch nog te droog is kun je een klein scheutje van het kookvocht van de aardappelen toevoegen. Roer de mayonaise erdoor en breng de puree op smaak met versgemalen peper. Blijf roeren tot een smeuïge massa ontstaat. Maar roer niet al te lang, de andijvie moet nog een beetje knapperig blijven.

 

© 2014 Fontaine Uitgevers
Foto's door Tony Telson

MINDBOOKSATH : athenaeum