Leesfragment: Heerlijk Amsterdam

27 november 2015 , door Jonah Freud & Cijn Prins
| | |

7 mei verschijnt Heerlijk Amsterdam. De favoriete culinaire adressen van Jonah Freud & Cijn Prins (The Amsterdam Gourmet). Wij publiceren voor! 'Ah, haring. Zo lekker. In stukjes, op een zacht wit broodje, met of zonder uitjes en zuur, boven je hoofd hangend terwijl je hem langzaam naar binnen laat glijden – zo van de staart af. Iedereen eet haring op zijn of haar manier. [...] Vandaar ook dat elke Amsterdammer zijn eigen adresje heeft. Hieronder een lijstje met enkele adressen waar lekkere haring wordt verkocht. Overigens, haring is het hele jaar door te eten, maar de Hollandse Nieuwe is net een tikkeltje lekkerder.'

Het afgelopen decennium heeft Amsterdam een culinaire metamorfose ondergaan. In alle wijken zijn bijzondere adressen te ontdekken en de stad herbergt een keur aan (internationale) restaurants en culinaire speciaalzaken.

Jonah Freud - eigenaar van De Kookboekhandel, culinair expert, kookboekenrecensent van Het Parool en Amsterdammer - wijst je samen met haar dochter Cijn Prins, in deze culinaire gids de weg. Waar haal je de lekkerste (rauwmelkse) kaas, het authentieke Amsterdams zuur, de mooiste Spaanse ham en wie maakt de lekkerste garnalenkroketten? Op welk terras geniet je van een spectaculair uitzicht, wat is de beste Chinees in town en waar kun je tot diep in de nacht dineren?

Van de grachtengordel tot piekfijne adressen op de Zuidas, van het Surinaamse Kwaku Summer Festival tot pluktuinen in Amsterdam West en dineren op het water. Van dé klassieke en trendsettende restaurants, speciaalzaken tot en met Amsterdamse boeren: Heerlijk Amsterdam gidst je dwars door de stad en net daarbuiten.

 


(klik op de afbeeldingen voor vergrotingen)

Café Restaurant De Plantage

Plantage Kerklaan 36 1018 CZ

De Plantage komt uit hetzelfde nest als Café Restaurant Amsterdam, Eye, Riva en Dauphine. Dit nest staat garant voor goed werkende formules en mooie locaties. De Plantage is misschien wel de mooiste. Bij binnenkomst sta je in een grote hal, met aan de rechterkant een prachtige bar. De zaal zelf is een industrieel ogende serre, met overal glas en mooi groen staal. En dan is er nog het terras, nu al een favoriet van vele Amsterdammers, vooral uit die buurt. Naast het terras staat een kooi met lepelaars, en even verderop zijn flamingo’s te bewonderen. Dat klinkt gek, maar niet als je weet dat De Plantage aan dierentuin Artis grenst. De keuken staat onder leiding van een van de meest gerenommeerde chefs van Amsterdam. Hij voert een mediterrane kaart met een lichte voorkeur voor het Midden­Oosten. Mediterrane sferen in hartje Amsterdam. www.caferestaurantdeplantage.nl

De Biertuin

Linnaeusstraat 29 1093 EE

Als je in stereotypen denkt, zou je kunnen stellen dat De Biertuin echt een mannenplek is. Het gaat hier namelijk om bier en vlees, een uiterst mannelijke combinatie. Maar we denken niet in stereotypen, dus is De Biertuin een aanwinst voor de stad en voor ieder geslacht. Er zijn ruim 50 soorten bier (waarvan dertien op tap), je kunt er lunchen en ’s avonds serveren ze onder meer de beste kip van het spit in de stad. Neem een carnivorenplankje om van alles een beetje te proeven. Reserveren kan hier niet, dus het is wijs om een beetje op tijd te gaan, want wie het eerst komt, wie het eerst maalt(ijd). www.debiertuin.nl

Eiburgh Snacks

Zuiderzeeweg 2 1095 KG Als je Amsterdam verlaat aan de oostkant, moet je over een lange brug. Aan het eind van deze brug is een kruis punt waar auto’s de stad inrijden, uitrijden, naar Noord gaan of juist van Noord naar het centrum willen. Naast dit kruispunt is snackbar Eiburgh. Een frietkraam waar ze hun eigen patat maken, misschien wel de lekkerste van de stad. De aardappels worden geschild en gesneden waar je bij staat. Rond de snackbar lopen de dikste eenden van de stad rond, maar dit terzijde. Als je het zonder poespas en op een eigenlijk onmogelijke plek voor elkaar krijgt om een goedlopende snackzaak te runnen, dan moet je wel hoge kwaliteit leveren. Tussen de bruggen stoppen voor zo’n overheerlijk patatje is voor veel Amsterdammers een geheim genotsmoment. www.eiburghsnacks.nl

Haringstallen

Ah, haring. Zo lekker. In stukjes, op een zacht wit broodje, met of zonder uitjes en zuur, boven je hoofd hangend terwijl je hem langzaam naar binnen laat glijden – zo van de staart af. Iedereen eet haring op zijn of haar manier. Voor de echte liefhebbers is het elk jaar weer smachtend uitkijken naar de dag dat de Hollandse Nieuwe weer op de markt komt. Een Hollandse Nieuwe is een haring met een vetpercentage van ten minste 16 procent, hij moet gekaakt, gezouten, gerijpt en op de juiste manier gefileerd zijn, bij verkoop mag de temperatuur maximaal 7 °C zijn en hij moet zijn gevangen tussen half mei en eind juni. Als de haring aan al die eisen voldoet, mag je kiezen hoe en waar je hem het lekkerst vindt. Vandaar ook dat elke Amsterdammer zijn eigen adresje heeft. Hieronder een lijstje met enkele adressen waar lekkere haring wordt verkocht. Overigens, haring is het hele jaar door te eten, maar de Hollandse Nieuwe is net een tikkeltje lekkerder.

  • Haringstal brug Utrechtsestraat/Keizersgracht
  • De Gigant Westermarkt
  • Stubbe’s Haring Haarlemmersluis/Singel
  • Haringkar van familie Schilder Bilderdijkstraat
  • Haringhandel Kees Tol brug einde Overtoom
  • De Zeevang Haarlemmermeerstraat & Nieuwezijds Voorburgwal
  • Haringhandel A. van Dok Haarlemmerplein
  • Volendammer Vishandel Eerste Van der Helststraat
  • Kras Haring Wittenburgergracht Vishandel Haring Naatje Zuiderzeepark
  • Wiebe’s Haringkar Buitenveldertselaan
  • Kelly’s Volendammer Vishandel Meibergdreef
  • Vlaardingse Haringhandel Albert Cuypmarkt (t/o A. Cuypstraat 89)
  • Haringstal Ab Kromhout brug hoek Singel/Raadhuisstraat

De Bakkerswinkel

Roelof Hartstraat 68 1071 VM
Regulateurshuis, Polonceaukade 1 1014 DA
Warmoesstraat 69 1012 HX

De Bakkerswinkel heeft inmiddels drie vestigingen in Amsterdam. In 1999 opende de eerste Bakkerswinkel in Zuid, daarna kwam er een met terras in het Westerpark, en als laatste kwam er een filiaal in de Warmoesstraat. Drie totaal verschillende buurten, maar de sfeer van De Bakkerswinkel is overal hetzelfde. Lekker om te ontbijten, te lunchen of te genieten van een uitgebreide high tea, maar ook fijn om snel een koffie of boterham voor onderweg te halen. Persoonlijke favoriet: een scone, met zelfgemaakte jam en clotted cream. www.debakkerswinkel.nl

De Leeuw Zuurwaren

Deze in zuurwaren gespecialiseerde zaak bestaat al ruim 150 jaar. Begonnen in de Rivierenbuurt waar altijd een grote Joodse gemeenschap heeft gewoond, en dat heeft nog steeds invloed op het reilen en zeilen hier. Zo zijn de openingsdagen donderdag, vrijdag en zondag, van oudsher de Joodse werkdagen. De prijzen zijn nog steeds ouderwets, want de Joden in de Rivierenbuurt waren vroeger niet de rijkste mensen en zuurwaren waren goedkoop en lang houdbaar. Een typisch Amsterdamse winkel dus, met typisch Amsterdamse producten. En een echt familiebedrijf, want de zaak is nog steeds in handen van een De Leeuw. Isaac, de overgrootvader van huidige eigenaar Fred, is de zaak ooit begonnen en hopelijk nemen de kinderen van Fred en zijn vrouw Monique de zaak op een dag weer over. Een winkel die echt deel uitmaakt van de geschiedenis van Amsterdam en waar een deel van die geschiedenis nog in terug is te zien. www.deleeuwzuur.nl

Tanger Markt

Plein ’40-’45 11 1063 KR

De eerste keer dat we bij Tanger binnenkwamen werden we overweldigd door de enorme hal, bomvol rijen met schappen, waartussen hordes mensen bezig waren hun boodschappenkarren te vullen. Na een paar bezoekjes waren we er echter helemaal aan gewend en nu is het een winkel waar we met veel plezier de meest uiteenlopende producten kopen. Tanger is 100 procent halal, het is een van de weinige winkels waar je klanten kilo’s pens, kalfspoten en kippenmaagjes ziet inslaan. Naast alle mogelijke soorten couscous, olijven en gedroogde vijgen is de groenteafdeling een waar feest. Veel verschillende soorten tomaten, alle mogelijke verse kruiden, pepers en exotisch fruit, allemaal even fijn en goedkoop. Tanger zit op de eerste verdieping van een bedrijfsgebouw, beneden zitten filialen van Aldi en Action. Als je niet weet dat Tanger daarboven zit, kom je er nooit terecht. Tanger is alle dagen open, neem vooral de eerste keer de tijd om goed om je heen te kijken. www.tangermarkt.nl

Vis van Henry

Spaarndammerstraat 113 1013 TD

Henry van Diermen komt uit vissersdorp Spakenburg. Na een aantal jaren in de financiële wereld te hebben gewerkt besloot hij dat het tijd werd om het roer helemaal om te gooien. Het werd vis en wel duurzaam gevangen vis. Hij begon heel klein en bezorgde op een transportfiets met een krat met ijs erin de vis bij zijn eerste klanten. Langzaam groeide hij uit tot een begrip in Amsterdam. Hij staat op diverse biologische markten en sinds 2013 heeft hij een winkel in de Spaarndammerstraat, waar hij verantwoorde vis verkoopt die hij inkoopt bij door hemzelf geselecteerde visleveranciers. In en rond Amsterdam­Zuid bezorgt Henry ook vis aan huis. www.visvanhenry.nl

Vlaamsch Broodhuys

Eerste Constantijn Huygensstraat 64 1054 BR
Elandsgracht 122 1016VB
Van Woustraat 78h 1073 LP
Haarlemmerstraat 108 1013 EW
Vijzelstraat 109 1017 HH

Het Vlaamsch Broodhuys, ooit begonnen als bakkerij in Schiedam, is uitgegroeid tot een keten met inmiddels vijf vestigingen in Amsterdam. Ze maken heerlijk zuurdesembrood, dat wordt gebakken met zuurdesem van eigen kweek. De winkels zijn allemaal ingericht als lunchroom, waar je behalve belegde boterhammen ook lekkere salades en quiches kunt eten. www.vlaamschbroodhuys.nl

Delen op

Gerelateerde boeken

pro-mbooks1 : athenaeum