Nina Polak, Jaap Robben en Niña Weijers op shortlist ANV Debutantenprijs 2015

03 juni 2015

Nina Polak, Jaap Robben en Niña Weijers staan op de shortlist ANV Debutantenprijs 2015. Dat werd gisteren bekendgemaakt. De keuze is nu aan het publiek.

De ANV Debutantenprijs (voorheen Debutantenprijs en Academica Literatuurprijs) is de jaarlijkse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige fictiedebuut. Eerder werd die prijs gewonnen door Hannah van Wieringen (2014), Shira Keller (2013), Erik Menkveld (2012), Peter Buwalda (2011), Gerbrand Bakker, Joyce Roodnat, Erwin Mortier, Jessica Durlacher en Anna Enquist.

Op de longlist stonden verder onder anderen Bregje Hofman en Roman Helinski. Van de genomineerden is vooral Niña Weijers al in de prijzen gevallen, met de Anton Wachterprijs en de Gouden Boekenuil Lezersprijs. Jaap Robben kreeg de Boekhandelsprijs. Van deze drie zijn Polak en Weijers opgenomen in Nikki en Wim Brands' Nederlandse literatuur van de 21ste eeuw. Wij hebben leesfragmenten en een enkele recensie gepubliceerd van alle drie de genomineerden:

Via de site van de prijs kunnen mensen tot 13 september de drie boeken waarderen met een cijfer. 20 september wordt de prijs uitgereikt.

De jury, ten slotte:

Een afgelegen eiland met twee bewoonde huizen en het vervallen huis waar vroeger mevrouw Augusta woonde. Uit dat huis haalde Birk de ‘sorrycadeaus’ voor zijn vrouw Dora als zij weer eens ruzie hadden. Wanneer Birk in zee verdrinkt nadat hij zijn elfjarige zoon Mikael heeft gered, wordt dit krot een toevluchtsoord voor Mikael, die lijdt onder schuldgevoelens en het grillige gedrag van zijn moeder. Hij tracht de werkelijkheid te beheersen door zijn fantasie, maar wordt gaandeweg ook gekweld door zijn opspelende seksualiteit. Als buurman Karl zich op zijn moeder stort en zijn moeder jegens hemzelf aanhalig wordt en hem Birk begint te noemen, blijft Mikael niets over dan een ultieme vlucht in zijn fantasie. Jaap Robben vertelt dit verhaal in een sobere lucide stijl waarachter de spanning ten top stijgt.

Begin twintig zijn Anna en haar halfbroer Schard als ze merken dat je aan iets of iemand hechten niet vanzelf gaat. Anna houdt van haar artistieke homovriend Manu, die niet alles met haar kan delen. En Schard reist zijn hartsvriendin Padma achterna naar India, maar hoe ijverig hij haar ook helpt, in wat hij het liefst zou willen, slaagt hij maar niet: onmisbaar zijn. Een tere thematiek, twee jonge volwassenen die het zonder zekerheden moeten stellen. Maar dat de lezer geloof houdt in de titel van deze eigentijdse roman, is te danken aan de stoere stijl van Nina Polak: humoristisch en trefzeker, zonder merkbare aarzeling.

Kunstenares Minnie Panis gebruikt het eigen leven als grondmateriaal voor haar werk. Wanneer ze haar meest gedurfde experiment aangaat, krijgt ze last van déjà vu's – of zijn het visioenen? Minnies zoektocht voert haar terug naar de kindertijd, toen ze in behandeling was bij een onorthodoxe therapeut, die ook nu haar pad weer kruist.
De consequenties is een debuut dat gonst van de ideeën. Niña Weijers zoekt de grens tussen de roman en het essay op in dit rijke en ambitieuze werk. Hoe verhouden leven en kunst zich tot elkaar? Welke verhalen vertellen we over onszelf en over anderen? Wie zijn we en hoe vinden we vervulling? Dat zijn slechts enkele van de vragen die de schrijfster verkent in deze wervelende roman.

pro-mbooks1 : athenaeum