Docenteninterview: Uwe Becker (politicologie)

26 augustus 2010
| | | |

Studenten politicologie komen Uwe Becker komend jaar ofwel als eerstejaars tegen bij ‘Politieke structuren en processen’ of als derdejaars bij de werkcolleges 'Tolerantie' en 'American Politics after the mid-term elections', of als masterstudent bij het werkcollege 'Types of Capitalism and Democracy outside the West'. Over de Amerikaanse politiek publiceerde hij eerder dit jaar al een Nederlands boek, Het Obama-experiment. Hoop in tegenslag. Hij begeleidt Master-theses over de financiële crisis, schreef Open Varieties of Capitalism (2009) en stelt een boek samen over Change and Continuity in the Small West European Countries’ Capitalisms. We vroegen Uwe Becker naar deze enorm breedte van specialismen en vakkennis, naar zijn onderwijs en zijn onderzoek.

N.B. Dit interview stamt uit het archief van Athenaeum.nl. Studieboeken politicologie zijn nog steeds op Athenaeum.nl te bestellen. Actuele titels vind je op /studieboeken.

'De meeste politicologen zijn bezig op grensvlakken tussen twee of meerdere disciplines. Daardoor gaat Politicologie, evenals Sociologie, over zoveel zaken. Wat mezelf betreft denk ik dat ik vanaf mijn studie relatief breed georienteerd ben geweest. Daar komt bij dat je in de loop der jaren met meerdere onderwerpen bezig bent die je, ook al verander je van hoofdthema, op een lager pitje kunt aanhouden. Mijn hoofdthema is tegenwoordig vergelijkende politieke economie en een beetje daarvan zit zelfs in het Obamaboekje, al zit daar ook elementaire Amerika-kennis in.

Ik kijk niet naar de V.S. met een specifiek Nederlands perspectief. Dé Europese en dé Amerikaanse politicoloog bestaat niet. Iedereen kijkt vanuit een bepaalde, soms nogal vage, achtergrond en met een individuele inslag naar de politiek en de actualiteit, dus ook naar de Amerikaanse politiek van het moment. Een specifiek perspectief heb ik erbij echter niet. Ik probeer gewoon te analyseren wat er gebeurt, welke trends er zijn enzovoorts.

Mijn onderzoek gaat overigens veel verder dan westerse economieën. De komende jaren zal de nadruk, in lijn met dat masterwerkcollege, liggen op gebieden buiten het westen: Brazilië, China, India, Oost-Europa, maar ook Afrika.

Maar om terug te keren naar de basis: het eerstejaars college dat ik geef, ‘Politieke structuren en processen’, heette vroeger ‘Inleiding Politicologie’, en was eerst een werkcollege. In 1989 werd het omgezet in een hoorcollege en toen ging ik aan de slag een bundel ervoor samen te stellen. Dat werd Politicologie. Basisthema’s en Nederlandse politiek - het college was er dus vóór het boek. Het programma en de bundel zijn vervolgens geëvolueerd en de laatste versie van de bundel is die van 2006, met Philip van Praag als co-redacteur.

Naast en na ons boek kan ik de eerstejaars politicologen, en andere geïnteresseerde lezers George Ritzers Globalization. A Basic Text erg aanraden, een evenwichtige, sterke inleiding in het onderwerp. En Paul Colliers The Bottom Billion, dat de vinger op de pijnlijke plek legt van wereldwijde armoede: een vijftigtal staten waar men ondanks traditionele hulp maar niet rijker wordt. Ik kan het iedereen aanraden, ten slotte, om de klassieke teksten over politieke theorie zelf te lezen, van Plato tot in de negentiende eeuw.'

pro-mbooks1 : athenaeum