Prijzen: Orange Prize, Prix Cino del Duca en The Independent Foreign Fiction Prize

11 juni 2010
| | | |

Deze week kende de jury van The Orange Prize for Fiction, voor de beste Engelstalige roman geschreven door een vrouw, de vijftiende editie van de prijs toe aan Barbara Kingsolver voor haar roman The Lacuna. Eerder werd al bekend dat Patrick Modiano dit jaar de prestigieuze Prix mondial Cino del Duca in ontvangst mag nemen, en dat Philippe Claudel de Independent Foreign Fiction Prize krijgt voor de Engelse vertaling van zijn roman Le rapport de Brodeck.

De jury van The Orange Prize, waarvoor behalve Kingsolver ook Rosie Alison (The Very Thought of You), Attica Locke (Black Water Rising), Hilary Mantel (Wolf Hall), Lorrie Moore (A Gate at the Stairs) en Monique Roffey (The White Woman on the Green Bicycle) waren genomineerd, koos uiteindelijk The Lacuna als winnaar 'because it is a book of breathtaking scale and shattering moments of poignancy'.

De mediaschuwe Patrick Modiano weigerde zijn prijs ter waarde van 300.000 euro, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een auteur wiens werk een 'hedendaagse humanistische boodschap uitdraagt' en die vorig jaar werd gewonnen door Milan Kundera, op te komen halen en voor de aanwezigen een toespraak te houden; 'la seule perspective d'être confronté à une société de plus de quatre personnes est de nature à le faire fuir', aldus Le Monde.

The Independent Foreign Fiction Prize is een van de belangrijkste prijzen voor literatuur in vertaling, en het geldbedrag dat er aan verbonden is, 10.000 euro, moet door Claudel worden gedeeld met de vertaler van Brodeck's report: John Cullen. Het is de eerste keer dat de prijs naar een vertaling van een Franse titel gaat. Andere genomineerden waren onder anderen Julia Franck, Pietro Grossi en Rafik Schami.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum