Europese literatuurprijs voor Marie Ndiaye, C. Buddingh'-prijs en de Impac Literary Award

15 juni 2011
| | | | | |

De Europese literatuurprijs gaat dit jaar naar Marie NDiaye voor haar roman Drie sterke vrouwen, in de vertaling van Jeanne Holierhoek. Dat werd dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Spui25. Ook is deze week de C. Buddingh'-prijs uitgereikt aan Lieke Marsman voor haar debuutbundel Wat ik mijzelf graag voorhoud. Ten slotte ontvangt Colum McCann de International Impac Dublin Literary Award voor zijn nieuwste roman Let the Great World Spin.

Europese Literatuurprijs

De Europese Literatuurprijs, een initiatief van SPUI25, De Groene Amsterdammer, het Nederlandse Letterenfonds en Athenaeum Boekhandel, en mogelijk gemaakt door een dertiental onafhankelijke boekhandels, wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Romans die in 2010 vanuit een Europese taal naar het Nederlands werden vertaald, maakten kans. Dertien onafhankelijke boekhandels stelden een longlist van 20 titels samen. De shortlist van vijf titels werd opgesteld door een vakjury, bestaande uit Frans Timmermans, kamerlid voor de PvdA (voorzitter); Marja Pruis, schrijver en literair criticus voor De Groene Amsterdammer; Guido Snel, schrijver en literair vertaler; Edith Aerts, Boekhandel De Groene Waterman; en Herm Pol, Athenaeum Boekhandel.

Marie NDiaye (Frankrijk, 1967) is de dochter van een Franse moeder en een Senegalese vader en groeide op in Frankrijk. Met Trois femmes puissantes (Drie sterke vrouwen) won ze in 2009 de prestigieuze Prix Goncourt. Volgens het juryrapport is Drie sterke vrouwen een '... bedrieglijk simpele titel voor een roman die even complex als subtiel drie geschiedenissen met elkaar verbindt. De aloude thema’s van onderdrukking en uitbuiting krijgen bij NDiaye een menselijk gezicht, een intense verdieping en een wrange schoonheid.'

Lees ook onze recensie en een leesfragment.

De genomineerde titels liepen sterk uiteen qua tijd, plaats en thematiek. Behalve de immigratiegeschiedenis van Marie NDiaye stonden op de shortlist: het relaas van nazikopstuk Reinhard Heydrich en de parallelle strijd tussen fictie en werkelijkheid van debutant en winnaar van de Prix Goncourt du premier roman 2010 Laurent Binet HHhH, de Japanse geschiedenis anno 1779 van Jacob de Zoet door David Mitchell, de psychologische roman van Jens Christian Grøndahl en, ten slotte, de wrange mix van toerisme en holocaust in het boek van Jáchym Topol, De werkplaats van de duivel.

C. Buddingh'-prijs

De C. Buddingh’-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie bekroont jaarlijks het beste Nederlandstalige poëziedebuut dat tussen 1 maart en 28 februari van het voorafgaande jaar is verschenen. De jury bestond uit Anja de Feijter, Koen Stassijns en Maarten Elzinga. Marsman ontving de prijs tijdens een speciaal programma op het 42e Poetry International Festival Rotterdam uit handen van Ingmar Heytze. Ook Y.M. Dangre, Dennis Gaens en Marjolijn van Heemstra maakten als genomineerden kans op de prijs.

‘Marsmans gedichten hebben iets van onvoorspelbaar meanderende beken, draaikolken en taalwoelingen, waarbij je telkens even een glimp opvangt van de formidabele vis die hier in en uit het water springt’, schrijft de jury, die Wat ik mijzelf graag voorhoud leest als een ontdekking door de dichter van de eigen stem en het dichterschap. Aan de C. Buddingh’-prijs is een geldbedrag van € 1.200,- verbonden.

International Impac Dublin Literary Award

De International Impac Dublin Literary Award staat open voor alle romans die gepubliceerd zijn in het voorafgaande jaar, en geschreven zijn in, of vertaald zijn naar het Engels. Het is 's werelds meest lucratieve literaire prijs, met een prijzengeld van € 100.000,-.

McCanns roman, die zich afspeelt in het New York van de jaren '70 en vertelt over personages uit verschillende subculturen van wie de levens met elkaar verstrengeld raken, is gekozen uit een shortlist van tien titels. Andere genomineerden waren onder andere Joyce Carol Oates, Little Bird of Heaven en David Malouf, Ransom.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum