Prijzen: Aleida Schot-prijs, Filter Vertaalprijs 2011, A.L. Snijdersprijs

07 april 2011
| | | | |

Twee vertaalprijzen deze week: Roel Schuyt krijgt de Aleida Schot-prijs voor De nieuwkomers, en Jan Kuijper ontving de Filter Vertaalprijs voor zijn hertaling van de gedichten van Hadewijch.

Plus: een nieuwe prijs voor het korte verhaal, genoemd naar de Huygensprijswinnaar: de A.L. Snijdersprijs.

De Aleida Schot-prijs is een prijs die sinds 1981 iedere twee jaar wordt toegekend voor literaire vertalingen uit een slavische taal in het Nederlands. De prijs is ingesteld door de Aleida Schot-stichting, en genoemd naar Aleida Schot, slaviste en vertaalster, die de instelling van deze prijs in haar testament had vastgelegd.

Roel Schuyt krijgt de Aleida Schot-prijs voor zijn vertaling uit het Sloveens van De nieuwkomers van Lojze Kovacic. De uitreiking vindt plaats op 15 april.

De Filter Vertaalprijs 2011, voor de meest opvallende vertaling van 2010, is toegekend aan Jan Kuijper voor zijn vertaling uit het Middelnederlands van de strofische gedichten van Hadewijch. Deze verscheen onder de titel Liefdesliederen bij uitgeverij Athenaeum-Polak Van Gennep in de 'Perpetua' klassiekersreeks. De vertaling van Kuijper ‘respecteert Hadewijchs poëzie ten volle en voegt er tegelijkertijd een moderne dimensie aan toe. De moderne lezer krijgt een tekst aangeboden die hem tot lezen en herlezen uitnodigt, of beter nog, een tekst die de onmetelijke obsessie waarmee hij het onbenaderbare toch in woorden probeert te benaderen, de liefde, op de lezer weet over te planten,' aldus de jury. Ook voor vertalingen van onder andere boeken van Haruki Murakami (Jacques Westerhoven) en Fernando Pessoa (Maarten Asscher en wijlen August Willemsen) waren lovende woorden.

De prijs wordt dit jaar voor de vijfde maal uitgereikt.

Op woensdagavond 6 april, tijdens de avond rond A.L. Snijders die de SLAA en Hotel Van Hassel organiseerden, werd de A.L. Snijdersprijs aangekondigd. Initiatiefnemers AFdH Uitgevers, Torpedo Magazine, literair tijdschrift KortVerhaalSchrijven Magazine, Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam en Hotel van Hassel stellen een jury samen die in 2012 voor het eerst een prijs uitreikt aan de auteur van het beste korte verhaal tussen de 50 en 2500 woorden. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt.

Delen op

pro-mbooks1 : athenaeum