Prijzen: Orange Prize en de Friedenspreis der Deutschen Buchhandels

10 juni 2011
| | | |

Deze week kende de jury van The Orange Prize for Fiction, voor de beste Engelstalige roman geschreven door een vrouw, de zestiende editie van de prijs toe aan Téa Obreht voor haar roman The Tiger's Wife. Gisteravond werd bovendien bekend dat de Algerijnse auteur Boualem Sansal dit jaar de Friedenspreis der Deutschen Buchhandels ontvangt. Deze vooraanstaande Duitse prijs wordt uitgereikt tijdens de Frankfurter Buchmesse op 16 oktober.

Nooit eerder is de Orange Prize gewonnen door een jongere auteur dan de Servisch-Amerikaanse Téa Obreht (25). Volgens de jury '... the novel more than fulfilled the Orange prize criteria of being original, accessible and excellent'. Andere genomineerden waren Emma Donoghue met Room, Nicole Kraussmet Great House, Aminatta Forna met The Memory of Love, Emma Henderson met Grace Williams Says it Loud en Kathleen Wintermet Annabel.

De voorzitter van de Vereniging van Duitse Boekhandels geeft aan met de toekenning van de prijs aan Boualem Sansal de democratiseringsbeweging in Noord-Afrika een steuntje in de rug te willen geven. De prijs gaat naar een auteur '... der als leidenschaftlicher Erzähler, geistreich und mitfühlend, die Begegnung der Kulturen in Respekt und wechselseitigem Verstehen befördert'. Sansal schrijft in het Frans en debuteerde in 1999 met het boek Le Serment des barbares.

Delen op

€ 16,49
€ 29,99
pro-mbooks1 : athenaeum